Kiskert

2022.03.18. 07:00

Hulladékból értéket teremteni

Avarégetés helyett komposztálás. Környezettudatos, költséghatékony megoldást tanítanak a szakemberek.

Nagy Katalin és Fülöp Ferenc Krisztián ökomenedzserek a komposztkeretek elkészítésében is segítenek

Forrás: Fülöp Ferenc

Ingyenes képzésekkel segíti a lakosságot az otthoni komposztálás elsajátításában a HungAIRy LIFE komPOSZTold programja. A projekt célja, hogy szakmai tudással támogassák azokat, akik szeretnék elkezdeni háztartásukban a komposztálást, de valamiért eddig nem láttak neki, vagy csiszolnának a módszereiken.

 

A két alkalommal megtartott, egyórás képzésen gyakorlati segítséget kapnak az érdeklődők a helyes komposztáláshoz, a keret megépítéséhez, a megfelelő hely és a komposztálható háztartási hulladékok kiválasztáshoz. Fülöp Ferenc ökomenedzsertől megtudtuk, az első ötven jelentkező saját komposztkeretet kapott. Mivel nagy az érdeklődés a képzésre, az ajándék keretek ugyan hamar elfogytak, azonban továbbra is örömmel várják a jelentkezőket a rendezvénysorozatra.

– A komposztálás legnagyobb előnye, hogy a zöld hulladékot helyben tudjuk hasznosítani. Ez tehermentesíti a hulladékkezelő céget, illetve a kész komposztért sem kell fizetnünk, ha magunknak otthon megcsináljuk. Mivel az avarégetés egyébként is tilos, így a komposztálható hulladékot környezetbarát módon tudjuk újrahasznosítani 

– mondta a Naplónak a környezetmérnök. Fülöp Ferenc kifejtette, a helyes komposztálás titka a megfelelő rétegezés. – Három rész zöld anyagra egy rész barnát kell tenni. A barna anyag általában a száraz faleveleket, faágakat jelenti. Ez a magas széntartalmú réteg adja az energiát a komposztáláshoz. A zöld anyag pedig a lédús hulladékból áll: zöldséghéjak, nedves levelek, vágott fű. Ezután ügyelni kell a megfelelő nedvességtartalomra és a szellőzésre, hogy a mikroorganizmusok végezni tudják a dolgukat. Így egy év után kapunk egy magas tápanyagtartalmú, földillatú, sötétbarna anyagot, amit alaposan rostálva kiszórhatunk a kertbe, serkentve a növények egészséges növekedését – magyarázta Fülöp Ferenc.

 

Az ökomenedzser elmondta, bármikor szívesen adnak tanácsot a komposztálásban azoknak is, akik nem vesznek részt a képzésen.

 

Az oktatások időpontjai, helyszíne

 
Első képzés: Homokkerti Közösségi ház, 4030 Debrecen, Szabó Kálmán u. 68.; időpont: 2022. március 24. 16:30-18:00.

Második képzés: Józsai Közösségi Ház (4225 Debrecen, Szentgyörgyfalvi út 9.); időpont: 2022. március 26. 9:30-11:00.

 

A képzés tematikája:

 

  • a komposztálás folyamata;
  • a megfelelő helyszín kiválasztása;
  • komposztáló típusok bemutatása;
  • a megfelelő komposztálás;
  • a leggyakrabban felmerülő problémák; kérdések megválaszolása;
  • a komposztkeret elkészítése és összeállítása.

 

Jelentkezni március 20-áig lehet ezen űrlap kitöltésével. A jelentkezéshez bővebb információt a Future of Debrecen Facebook-oldalán, a [email protected] email-címen vagy az 06 52 511 583-as telefonszámon lehet szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában