Szépkorút köszöntettek Debrecenben

2022.03.29. 17:33

A szívben lakozó igaz szeretet hosszú évtizedekig életben tart

Leveleki Miklósné a napokban töltötte be kilencvenedik életévét.

Leveleki Miklósnét Vadon Balázs önkormányzati képviselő köszöntötte | Forrás: Nagy Emese

Leveleki Miklósné március 26-án ünnepelte kilencvenedik életévét családja körében. A jeles alkalomból Vadon Balázs önkormányzati képviselő, valamint Tóth-Vanka Judit, a debreceni polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársa köszöntötte fel kedden délután debreceni otthonában a szépkorút.

 

Julika néni már nagyon várta a vendégeket, köztük a Napló munkatársait is, akikkel legszívesebben élete minden egyes történését megosztotta volna – tudtuk meg a lányától, akinél jelenleg él az ünnepelt. Bizonyára sokan el sem tudjuk képzelni, hogy mennyi minden fér bele kilencven évbe: élet és halál, megszámlálhatatlan örömteli kacaj és fájdalmas könnycsepp. Ennek ellenére az idős hölgy egyáltalán nem tűnt szomorúnak, pedig nagyon sok mindenkit elvesztett maga körül. A szüleivel, testvéreivel és férjével átélt boldog perceket már csak feleleveníteni tudja.

Ámde a jó hír, Julika nénitől csak a jó dolgokat lehet hallani, többek közt ezért is volt vele felemelő társalogni.

Szeretet és odaadás

 

– Szeretetteljes családban nőttem fel Nyírgyulajon. Heten voltunk testvérek – négy fiú és három szorgos lány –, egyszerű földművescsalád volt a miénk, akiknek soha nem volt piszkos a munka. Soha nem veszekedtünk, amit tudtunk, azt megosztottuk egymással. Nagyon sokat segédkeztünk a szüleinknek, akik a szeretettel és odaadással hálálták meg, hogy besegítünk az otthoni munkába, háztartásba. Mindig volt mit csinálnunk, a testvérek között nagy volt az egyetértés. Rengeteget játszottunk, szinte mindig a friss levegőn gyerekeskedtünk. A fiúk rúgták a rongylabdát, a lányok hintáztak, fogócskáztak és énekeltek. Nem volt annyi játék, mint most, de bevallom, nem is volt rá szükségünk.

Nem szenvedtünk hiányt semmiben, talán szebb gyermekkort nem is kívánhattam volna

– fogalmazott mosollyal az arcán Leveleki Miklósné, miközben elmerült a saját gondolataiban. Láttuk az arcán, hogy az emlékképek váltják egymást, hálásak voltunk, hogy ennek szem- és fültanúi lehetünk.

Forrás: Nagy Emese

Postáskisasszony vagy tanító legyek?

 

Az idős hölgynek két gyermeke született, három unokával és egy dédunokával büszkélkedhet. És szó szerint így is tesz: de mi mást is várhatnánk egy gyerekszerető volt tanítótól? – vetődik fel a költői kérdés. – Világéletemben imádtam a gyerekeket, kislányként két pálya vonzott, sokáig vacilláltam, postáskisasszony legyek, vagy tanító – kacagott fel Julika néni, aki elmondta, velük szemben üzemelt a posta, ezért volt számára vonzó a pálya, de végül nem volt kérdés, mi mellett dönt. – Negyven évig dolgoztam tanítóként, jobban mondva nem is munkaként tekintettem a foglalkozásomra, hiszen imádtam minden egyes percét.

A gyerekek mosolya, szeretete mindenért kárpótolt.

Tanítottam Nyírgyulajon, Korláton és végül Nyíregyházán, ahonnan egyébként nyugdíjba vonultam – jegyezte meg. Hozzátette, férje, aki 10 éve hunyt el, igazgató volt, de soha nem volt ez náluk probléma. Nem voltak összetűzések, különbségek, mindenki csinálta a maga dolgát. Igaz, akadtak vicces szituációk, ugyanis többen csak úgy nevezték az ünnepeltet: „Igazgatóné Asszony!”

 

Mindenből csak keveset!

 

Mint megtudtuk, Leveleki Miklósné rendszerint olvassa a Naplóban közzétett szépkorúköszöntésekről szóló írásokat. Így nem kerülte el a figyelmét a 103 éves hölgyről, Szatmári Antalnéról írt cikk sem, melyben az áll, az hosszú élet titka: jó sok szalonna és erős paprika – idézte fel a kilencvenéves asszony, aki megjegyezte, ő is nagyon szerette fiatalabb korában az említett magyaros ételeket. Ennek ellenére ő mégis úgy látja:

ne vonjunk meg magunktól semmit, ám mindenből csak keveset.

– Érzi azt az ember, idősebb korában mi bántja, mi nem, voltak egészségügyi gondjaim, de hála, ma már jól vagyok. Mindig is figyeltem arra, mit eszek és mennyit. Egy biztos, nem szabad elhagyni magunkat, amíg visz a lábunk, addig csináljuk. Imádok kertészkedni, tenni-venni, sokat hallgatom a rádiót is. Nem engedem meg magamnak, hogy unatkozzak, mozgásban kell maradni, csak ez számít – hangsúlyozta Julika néni, aki megfogalmazta érdeklődésünkre, mi is lehet a hosszú élet titka. 

Bennem soha nem volt gyűlölet, harag. Kislánykoromtól kezdve szeretet él a szívemben. Ezt hoztam otthonról, ezt kaptam a szüleimtől, testvéreimtől. És nagyon remélem, jómagam is megtanítottam a gyermekeimnek: a szeretet nemcsak mindent legyőz, hanem életben is tart

– zárta gondolatát.

 

Nagy Emese

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában