Törzshely

2022.02.09. 11:30

Régi Mekkája a búfelejtésnek a Vadászkürt presszó

Debrecen fél évszázados kocsmájának népszerűsége a mai napig töretlen.

Forrás: Kiss Annamarie

Minél korosabb egy épület, annál több történet, emlék és hiedelem fűződik hozzá. Hogy ez nemcsak az ódon kastélyokra, hanem a szórakozóhelyekre is igaz lehet, szolgáljon például a Vadászkürt presszó, mely a városrésziek és a törzsvendégek szerint a város első kocsmája. Az elmúlt több mint ötven év alatt több generációnak volt második otthona a hely, amit a legenda szerint titkos alagút kötött össze a közeli Pavilonlaktanyával. A debreceni Vadászkürt presszó falai sokat láttak már, de manapság betérve is régi idők büszkén konzervált hangulata, világos sárga falak, körbelambériázott pult, önkéntelen koreográfiával szétszórt reggeli vendégek látványa fogadja a szomjoltóra vágyókat. 

 

Lévai Imre és felesége 23 éve üzemeltetik az öreg debreceni presszót, terveik szerint azonban nemsokára másnak adják át a bérlés lehetőségét. A több mint két évtized alatt, míg a pult mögött fogadták a vendégeket, tengernyi történet, barátság szemtanúi voltak, de az üzletember jó kocsmároshoz méltóan a Napló kérdésére nem árult el pikáns részleteket. Nem erősítette meg azt a feltételezést sem, mely szerint az épület alatt titkos alagút lenne, pedig a szóbeszéd szerint előfordult már az is, hogy ásni kezdtek a feltételezett föld alatti átjáró felkutatásáért. 

Hogy titkos alagútja van-e, talán sosem tudjuk meg, de annyi biztos, hogy a város legrégebbi kocsmája most is töretlenül népszerű a fiatalok és a vissza-visszatérő törzsvendégek körében egyaránt. 

Debrecen más vendéglátóhelyeihez hasonlóan a Vadászkürt sincs könnyű helyzetben a pandémia okozta bevételkiesés miatt, ezért is nyújthat segítséget a Hajdú Online-on indult játék

Kerthelyisége minden évszakban nyitva áll | Fotó: Vadászkürt-archív

Itt a lehetőség, nevezze be kedvenc törzshelyét!

 

A Törzshely 2022 néven futó országos kezdeményezés első, február 14-ig tartó szakaszában portálunk jelöléseket vár, hogy kiderüljön, melyek az olvasók kedvenc megyei vendéglátóhelyei. Ha van olyan hely, ami kedves a szívünknek, ahová a legszebb emlékeink kötődnek és ahol mindig örömmel látnak bennünket, ideje benevezni a játékba. Nevezni akár vendégként, akár tulajdonosként is lehet, a jelöléseket a szervezők három kategóriában – megyeszékhely, város, község – várják a haon.hu/torzshely oldalon. A nevezéshez nincs más dolga, mint az oldalunkon kitölteni a jelölési űrlapot és feltölteni egy, a helyről készült képet. A jelölés után február 28-tól szavazással egybekötött nyereményjáték indul, ahol a voksolók között nettó százezer forint értékű pénznyereményt sorsolnak ki, a legtöbb szavazatot kapott törzshelyek pedig milliós értékű reklámcsomagot nyerhetnek. 

 

SzD 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában