Koronavírus

2022.02.28. 22:15

A magány is ront az állapoton

Pedig a vírus terjedésének megállításában az izoláció az egyik kulcskérdés.

Kerekes-Bíró Éva

A világjárvány immáron két éve kisebb-nagyobb mértékben elszigeteli a társadalmi élettől a szépkorúakat is. 

 

– Nálunk a Szociális Gondozási Központban a szépkorúakkal való csoportos foglalkozás rendszeresen, célzottan, szakértelemmel folyik hétről hétre, hiszen a Covid–19 által okozott világjárvány mély nyomott hagyott a lelki és mentális egészségünkön is, nem csak a fizikai állapotunkon – mondta el Szabó Csaba polgármester. 

 

A járvány kezdetétől tudjuk, hogy az idősek az egyik fokozottan veszélyeztetett korosztály, a járvány terjedésének megállításában az izoláció az egyik kulcskérdés. Ez azonban beláthatatlan következményekkel jár, hiszen a magányosan maradt idősek mentális egészsége megromolhat. Ez is a Covid-járvány egyik következménye, s kezelni, gyógyítani kell. 

 

Együtt a demencia ellen 

 

– A téglási Szociális Gondozási Központban mindig is voltak a fizikai és mentális egészség megőrzésére irányuló foglalkozások, azonban a jelenlegi helyzetben fokozott figyelmet kell szentelnünk a demencia kialakulását késleltető tevékenységeknek – mutatott rá Chebliné Kocsis Erzsébet intézményvezető. 

 

A járványhelyzet miatt kiscsoportos tevékenységekkel törekednek az izoláció okozta mentális betegségek kockázatának csökkentésére. A céljuk a meglévő kognitív képességek megtartása és fejlesztése a rendelkezésre álló eszközök segítségével. 

 

Az intézményvezető emlékeztetett: a demencia nem szégyellni való állapot, hanem az élet velejárója lehet. A preventív foglalkozásokon az idősek szakember vezetésével észrevétlenül, játékosan erősítik a koncentrációjukat és a memóriájukat, finommotorikus és nagymozgásos elemekkel pedig a testet és az idegrendszert edzik. 

 

– A demencia korai felismerésével és a kellő időben megkezdett terápiával lényegesen lassítható a folyamat, enyhíthetők a tünetek, sőt életmódbeli tényezők megváltoztatásával akár meg is előzhető – jegyezte meg a szakember. 

 

A hétköznapokban ének- és tánctanulással, azok ismétlésével sok mentális-fizikai terület fejleszthető. Erősen megdolgoztatja a memóriát, hogy felelevenítjük a régről ismert dalok szövegét, és nagy koncentráció kell ahhoz, hogy összehangoljuk a tánclépéseket az énekelt dalok ritmusával. 

 

A közösen végzett tevékenységek előnye, hogy együtt, jókedvvel szívesen részt vesz benne mindenki, míg otthon, egyedül vajmi kevesen énekelnek-táncolnak. A téglási szépkorúak is szívesen „játszanak” a foglalkozásokon, s egyre többen csatlakoznak azokhoz. 

 

Kerekes-Bíró Éva 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában