Pentezugi vadlovak

2022.01.19. 14:41

Újra élhet a vadonban, pedig korábban kihalt a Przewalski-ló

A pentezugi a világ legnagyobb félvad körülmények között élő Przewalski-ló-állo­mánya.

Forrás: Ásztai Csaba

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján jelenleg is a veszélyeztetett kategóriába tartozik a pentezugi állomány. Létszámuk összesen mintegy 2500 példányra tehető, ebből teljesen vadon körülbelül 900 egyed él Mongóliában, a többit állatkertekben, kisebb rezervátumokban helyezték el. 

 

Szerepe volt az állatkertnek 

 

A Przewalski-lovak védelmi programjához a kölni állatkert közreműködésével a Hortobágyi Nemzeti Park 1997-ben csatlakozott, és 2001-ig 22 alapító egyed érkezett Pentezugba, ahol jelenleg mintegy 300 vadló és nagyjából 250 rekonstruált őstulok él. Az ázsiai vadló az egyetlen, napjainkig fennmaradt vadlófaj, amelyet csak állatkertek összefogásával sikerült megmenteni. 

Forrás: Ásztai Csaba

Nevét egy orosz tábornokról, Nyikolaj Przsevalszkijról kapta, aki 1881-ben elsőként írta le ezt az állatot a természettudomány számára, miután egy expedíció során rátalált a létezéséről szóló beszámolók alapján. Az európaiak később onnan hozták az állatkertekbe a különleges lovat, miközben Mongóliában az 1960-as években teljesen kipusztult. Az utolsó csapat a feljegyzések szerint Kína és Mongólia határvidékén élt. A fajt végül az állatkerteknek köszönhetően sikerült megmenteni, miután zárt körülmények között nagyon eredményesen szaporodott, és az ott világra jött egyedeket egy idő után elkezdték visszatelepíteni az őshazájába. Kerekes Viola, a Hortobágyi Nemzeti Park Pentezugi Vadlórezervátumának projektkoordinátora megjegyezte: ez egy igazi sikertörténet, hiszen nagyon kevés olyan faj van, amelyről elmondható: újra él a vadonban azt követően, hogy egyszer már kipusztult. 

 

TT 
 

Felfigyeltek a vadlovakra

 

Az orosz felfedező, Nyikolaj Mihajlovics Przse­valszkij a cár megbízásából felkutatta az orosz–mongol határvidéket. Így talált rá a vadlóra, amit a mongolok takhnak neveztek, a mongol „tisztelet” szó után – írja a vd.hu. Belepusztultak az utazásba Przsevalszkij felfedezése felébresztette az állatkert-igazgatók és a privát állatgyűjteményekkel rendelkező nemesek érdeklődését. Friedrich von Falz-Fein báró és Carl Hagenbeck, a hamburgi állatkereskedő több expedíciót indíttatott a századfordulón, hogy a ritka lovakat Európába szállíttassa. „A takhik hátát csak a szél és az eső képes megérinteni”, tartja a mongol mondás, mivel a vadlovak gyorsak, szívósak, féktelenek és határozottan csökönyösek. Egy kifejlett takhit abban az időben fogságba ejteni teljesen kilátástalan vállalkozásnak tartották. A vadászok végül a csikókat fogták be, és egy részüket Európába vonattal vitték. A csikók mintegy két harmada nem élte túl a fogságot és a szállítást, ennek ellenére mégis eljutottak takhik az Askanyija-Nova birtokra, Bedford herceg Woburn uradalmába, Manchesterbe, Londonba, a hollandiai Gooilustba, Párizsba, Hamburgba, Halléba és Berlinbe, valamint Cincinnatiba. Az nem ismert, hogy a csikók befogása során hány felnőtt ló pusztult el Mongóliában. Az ebben az időben már ritka fajnak számító lovaknak mindenesetre komoly veszteséget jelenthetett a befogás. A negyvenes években a kazah katonák tizedelték az állatokat, de elpusztultak a zord téli időszak és a szarvasmarha-tenyésztő nomádok miatt is. Az utolsó szabadon élő takhikat 1969-ben látták a kínai–mongol határvidéken. A továbbiakban ezt a fajt a természetben kihaltnak tekintették. A második világháborút pontosan 31 állat élte túl, és csak a müncheni Hellabrunn állatkertben és a prágai állatkertben tenyésztették tovább a Przewalski-lovakat. A legnagyobb meglepetésre 1947-ben, utoljára, egy vadon élő kancát fogtak be, ez új lendületet adott a tenyésztésnek. A hetvenes évek elejéig világszerte a takhik száma mintegy 275 egyedre nőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában