Beszélgetés egy sokat látott takarítónővel

2022.01.18. 07:00

Meg lehet élni a takarításból, csak két dolog kell hozzá

Nem csak a háziasszony dolga lehet a takarítás, ezt napjainkra egyre többen belátták.

Forrás: illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Zákány Hajnalka öt éve hivatásszerűen csak takarítással foglalkozik. Látott sok mindent a kanapék aljától kezdve a drogtanyáig. Azt mondja, a takarításhoz az elhivatottságon kívül empátia is kell. De ha mindkettő megvan, meg lehet belőle élni.


A háziasszonyok nagy részének rémálma a takarítás, Zákány Hajnalka szerint viszont megfelelő időbeosztással, kisebb trükkökkel, praktikákkal könnyen be lehet ütemezni a mindennapokba. 

Ha egy kicsit odafigyelünk egymásra, és jellemzően nemcsak anya végzi a házimunkát, hanem minden családtag vállal egy kicsit belőle, akkor egyrészt gyorsabban haladunk, másrészt elkerülhető, hogy anya mondjuk mániákus házisárkánnyá váljon

– vallja.


Sokan ismerik a szódabikarbóna, az ecet praktikáit, ezek környezet- és pénztárcakímélő megoldások a hétköznapokban. – Ahogy én tapasztalom, minimálisan szennyezett felületeken akár tökéletes is lehet, makacsabb szennyeződésekkel szemben azonban semmit nem ér, tehát csodát nem tesz. A sósav hatékony, erős, de egyáltalán nem környezetbarát, ráadásul óriási károkat tudunk magunknak okozni: sérüléseket, de akár mérgezést is. Nem beszélve az anyagi kárról: csaptelepre borítva, hogy az majd leszedi a vízkövet... – „csodás”, lefeketített szépséget varázsolunk magunknak. Az igazság középúton van, mint mindig – mondta Hajnalka. 

 

Fertőtlenítés mértékkel


Felértékelődött az utóbbi két évben a fertőtlenítés, és van, amit otthon a család védelme érdekében is megtehetünk. Zákány Hajnalka szerint a vegyszergyártó cégek előtérbe tolják a tisztítószereket, emelik az árakat, és a vírushelyzetre hivatkozva sulykolják, hogy vegyünk minél többet. – Legyen otthon, de nem kell drogériát nyitni. A takarítás és a fertőtlenítés rendkívül közel állnak egymáshoz: nincs egyik a másik nélkül, de nem ugyanaz. Takarítás során mechanikai erővel a felületekre tapadó port, zsírt távolítjuk el különböző tisztítószerekkel. Fertőtlenítéskor a szabad szemmel nem látható vírusokat, baktériumokat célozzuk meg. A piacon lévő fertőtlenítők általában képesek ezeket elpusztítani. Az összetételüket azonban mindig figyelmesen el kell olvasni: például az erős klórtartalmú szerek nem alkalmasak fa, textília fertőtlenítésére. 

Ha megvan a rendszeres takarításunk, és nincs a családban fertőzött, napi egy fertőtlenítés elegendő.

 A szennyezettebb területek elsősorban ott vannak, ahol beérkezünk a lakásba; innen vihető tovább a kórokozó az otthonunk többi pontjára – tehát: bejárati ajtó, kilincs, villanykapcsoló. A lakás többi részét tekintve a konyha és a fürdőszoba igényel még nagyobb figyelmet. Ha azzal szembesülünk, hogy valamelyik családtagunk megfertőződhetett, természetesen napi többszöri fertőtlenítés ajánlott, de nagyon fontos a rendszeres szellőztetés is – osztotta meg. 

 

Luxus a takarítónő?


Hajnalka szerint napjainkban egyre inkább elfogadott, hogy van, ahol fizetnek a takarításért. Hozzátette ugyanakkor, van, hogy például betegség miatt válik elhanyagolttá a lakás, és a család sem tud besegíteni. A hivatásos szakember azt is elmondta: a takarítás ára régiónként változó. 

Hajdú-Bihar megyében átlagosan 1700-2000 forintot lehet keresni óránként. Vállalkozóként már több szempontot figyelembe lehet venni egy ajánlatkérésnél. Nagytakarítás fix áron, időre: 650 forint per négyzetméter, plusz ablaktisztítás.

 

CH 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában