Benczik Tamás bajnok lett CS:GO-ban

2022.01.21. 17:30

Csúcsra jutott a debreceni gimnazista

Benczik Tamás mögött tízezer óra játék és gyakorlás van.

A játék nem mehet a tanulás rovására | Forrás: Fogarasi Renáta

Újdonsült magyar bajnokkal beszélgettünk a minap.

A debreceni Benczik Tamás még csak harmadikos gimnazista, de már felnőtt bajnoki címmel büszkélkedhet, miután csapatával megnyerte nemrég a Counter-Strike: Global Offensive (CSGO) nevű játék legrangosabb hazai versenyét.

 

A CSGO az e-sportok terén a legnépszerűbb játékok közé sorolható. Az összecsapások online közvetítésének óriási nézettsége van világszerte, így természetesen Magyarországon is. Két csapat méri össze az erejét, tudását, a terroristák és a terrorelhárítók. Egy csapatot öt játékos alkot, Benczik Tamás a Lenovo Legion Honvéd E-Sport Akadémia együttesének a tagjaként ért a csúcsra. Miért a Honvéd és miért Budapest? Egyáltalán miért a CS:GO varázsolta el, fiatal bajnokunk? – szegezem neki a kérdést az elején.

 

– A Honvédtól kaptam a legjobb ajánlatot, és ezt tartom Magyarország jelenlegi legjobb csapatának. Évekkel ezelőtt a barátaimmal megvásároltuk ezt a játékot, de csak azért, hogy szórakozzunk, akkor még nem dédelgettem versenyzői álmokat. Egy idő után azonban egyre jobb lettem, egyre többet játszottam, és csak úgy jött minden szinte magától. 14 évesen már versenyeztem, de sajnos a 16-os korhatár miatt nem minden nagyobb versenyen tudtam elindulni. Most már jobb a helyzet, de még mindig vannak olyan viadalok, amelyeken 18 év alsó korhatárt állapítanak meg, azokon még egy évig nem vehetek részt – magyarázza Benczik Tamás, hogy milyen gátak magasodnak olykor előtte. 

 

Fontos a jó reflex

 

Szerényen hozzáteszi, hogy az e-sportban jónak lenni nem a tehetség, hanem az elhivatottság függvénye. Azt mondja, ő azért jó benne, mert tízezer óra játék és gyakorlás van mögötte. Ehhez nem elég két-háromezer óra, jegyzi meg, majd a sikere okát firtató sokadik kérdésre végre kimondja: nem mindenki tudna magyar bajnok lenni tízezer órányi játékkal sem, tehát megállapíthatjuk, hogy az e-sporthoz mégiscsak kell valamilyen különleges tehetség, vagy legalábbis képesség, a CS:GO-hoz például reflex, taktikai érettség, fegyelmezettség.

A Counter-Strike: Global Offensive egy nagy sikerű, belső nézetes lövöldözős játék | Forrás: CS:GO

 

Itt nem babra megy a játék!

 

Tamás, mint megtudtuk, gimnazista létére már pénzt keres ebből. Egy-egy nagyobb versenynek milliós összdíjazása van, de a Honvéd is ösztönzi a bajnokcsapat tagjait havi járandósággal. A csapattagok egyenlő arányban osztoznak a nyereményen. Tamás elmagyarázza, miért kell összedolgozni az öt embernek a siker érdekében.

 

– Egy csapaton belül különböző pozíciók vannak. Úgy kell elképzelni, mint a fociban a posztokat. A CS:GO-ban a csatár megfelelője mondjuk az, aki megy előre és tüzel, ha éppen abban a játékelemben jó. Aztán van lopakodó szerepkör, itt a feladat az információgyűjtés az ellenségről. Minden csapatnak van egy irányítója, aki ugyanúgy harcol, mint a többiek, de villámgyors döntéseket is kell hoznia, ami a csapat egészére, sőt, ami akár az egész mérkőzésre hatással lehet. Természetesen nem minden kőbe vésett, vannak átfedések, és több felállás is létezik csapattól függően.

 

Az internet világában nincsenek határok, ennek szellemében Tamásék nemzetközi versenyeken is indulnak, egyelőre csak európaiakon, mert innen az amerikaiakkal még a szervergondok miatt macerás a kapcsolatteremtés.

 

A nemzetközi porondon az erőviszonyok alapján különböző szinteken jegyzik a csapatokat. Tamásék tavaly a másodosztályban próbálkoztak, de nem jutottak be a rájátszásba. Az alig három hónapja összeállt Honvéd csapatával komolyabb babérokra törhetnek külföldön is. Itthon mindenesetre tarolnak, a legutóbbi két versenyt – amelyeken részt vett a CS:GO teljes hazai élmezőnye – megnyerték. Ő debreceni, van egy erdélyi magyar, egy miskolci és két budapesti a csapatban. Az edző pedig olasz.

 

– Magyarországon kevés a tapasztalattal rendelkező e-sport-edző! – állapítja meg Tamás határozottan. – Ezért kell külföldi segítséget igénybe venni. Az edző elemzi az ellenfeleket, megnézi a korábbi meccseiket, és hasznos információkkal lát el minket, így tudunk a soros rivális ellen felkészülni. A CS:GO-ban az edző nem feltétlenül a korábbi jó játékosok közül kerül ki, az fontos elvárás vele szemben, hogy átlássa a játékot. 

 

Biztos megélhetést tud adni

 

Azt mondja, korábban Magyarországon két csapat tagjai is jó pénzt kerestek két éven keresztül. Szóval ebből meg lehet élni! Külföldön meg pláne. Tud olyan észak-európai versenyzőkről, akik még „rendes” munkát nem végeztek, a középiskola óta csak játszanak, és meggazdagodtak. Magyarországon ettől még messze vagyunk, de azért már itthon is megélnek belőle a jobbak.

 

A CS:GO-hoz milyen hardverre van szükség? – érdeklődünk arra az estere, ha valakit Tamás története megihlet, és próbára tenné magát.

 

Nem kell hozzá egy atomerőmű

– így a bajnok, aki szerint ma már minden gépen fut ez a játék. Hosszú a gyakorlási idő, amíg valaki komolyabb szintre eljut, itt nem lehet könnyen learatni a babérokat, két-három ezer óra játék után már lehet nagyobb terveket szövögetni. Egyedül is lehet játszani, véletlenszerűen kapsz csapattársakat egész Európából. Vannak olyan speciális oldalak, ahol játékosok csapattársakat keresnek, akár hosszabb távra is.

Benczik Tamás szerint elengedhetetlen a csapatmunka | Forrás: Benczik Tamás-archív

Tamás napi hat-hét órát edz otthon iskolaidőben. Szünetben ennek a dupláját. Azt mondja, nem megy a tanulás rovására a sok játék. Bevallja: nem kitűnő tanuló a Medgyessy Ferenc Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikumban, de nem bukdácsol egyik tantárgyból sem.

 

– A gyakorlás nálunk a következőképpen zajlik. Mindennap a megbeszélt időpontban találkozunk egy chatszobában. Az első óra taktikai megbeszéléssel telik, vagy elemezzük a hibákat, megbeszéljük, ezeket hogy tudnánk kijavítani, és utána játsszunk egy meccset egy másik csapat ellen. Ezeket a meccseket is visszanézzük, és még aznap kiértékeljük, hogy csapatként és egyénileg is miben kell még fejlődnünk.

 

Tamásnak így nem bulizásból állnak ki a hétvégéi, ami ebben a korban ritkaságszámba megy. Azt mondja, egyáltalán nem vágyik arra, hogy pénteken és szombaton félholtra igya magát, majd vasárnap azt se tudja, merre van előre, meg hátra. Ezt tapasztalja a környezetében.

Ha ki is mozdul otthonról, csak visszafogottan szórakozik. Idén előrehozott érettségit tesz angolból és informatikából. Bár számítógépes játékról van szó, az informatika tantárgyban nem tud mit kamatoztatni a CS:GO által, az angoltudása azonban sokat fejlődik, hiszen az online térben rendszeresen angolul kommunikál a külföldiekkel. Az iskolában még nem veregették meg a hátát a magyar bajnoki címe után, de az a legfontosabb számára, hogy a szülei maximálisan támogatják.

 

Cs. Bereczki Attila 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában