Rekordok, címek, érmek

2022.01.05. 07:00

A győzelem a célja a Fehér Farkasnak

Mónus József szerint a nagy és pontos lövés titkához vezető utat mindenki magának kell megtalálja.

Mónus József, a Fehér Farkas | Fotó: Molnár Péter

Számtalan világrekord, világbajnoki cím, eurázsiai bajnoki arany­érem, valamint országos bajnoki és nemzetközi elsőségek és elismerések szerepelnek Mónus József hajdúnánási harci cél- és távlövő íjász neve mellett. Feleségével tavaly összesen 15 hazai versenyszámban szerepeltek, melyeket kivétel nélkül megnyertek, és 15 arany­éremmel tértek haza. – Ezelőtt 14 évvel született meg bennem az elhatározás, hogy belépjek a harcosok világába és íjjal a kezemben védjem meg világversenyeken a zászlónk becsületét, a múlt tiszteletét békében, barátságban. Büszkeséggel tölt el, hogy sok országban, például Mongóliában vagy Törökországban mutathatom meg azt, hogy ezeréves múlttal a hátunk mögött továbbra is büszke magyarként élünk – fogalmazta meg hivatását a Fehér Farkas néven is ismert íjász. 

 

Mint kifejtette, számára a legmagasztosabb cél, hogy győzelmeivel, sikereivel jogosan és büszkén emelhesse magasba nemzetünk lobogóját. Ezt a hitvallását követi a szintén világrekorder és világbajnok felesége, Mónusné Ruszin Anna, fiuk, Mónus László és az ő párja, a „Királylány”, Prokaj Kiara. 

 

Mónus József eddig 28 világrekordot lőtt, hatszor volt világbajnok és négyszer Eurázsia bajnoka. Isztambulban kétszer győzött a Hódítók Kupáján, megelőzve 1000 lövőt, a szintén törökországi Kahramanmaras városában pedig 700 versenyző közül bizonyult a legjobbnak, és 12 aranyéremmel tért haza. Végigjárta a világot, lőtt a Vereckei-hágón és a Niagara-vízesésen keresztül is. 

Mónus József, a Fehér Farkas | Fotó: Molnár Péter

A legjobb anyagokból 

 

Maximalizmusát jól kifejezi az, hogy soha nem elégszik meg a második hellyel sem. Mint fogalmazott: ha a harcos nem győz, akkor ő elesett a harcmezőn. – A pandémia miatt 2021-ben hazai versenyeken tudtunk csak részt venni a feleségemmel, melyeket sorra megnyertünk. Lőttünk a Kassai-völgyben és Bugacon a Kurultájon is, megnyertük a Tahitótfaluban rendezett etnosportversenyt, valamint Anival kilenc országos bajnoki aranyat szereztünk – sorolta. A felkészülésüket nem zavarta a járványhelyzet sem, hiszen ahol gyakoroltak, ott más emberek nem jártak. 

 

– Idén terveim között szerepel legalább nyolc világbajnoki címet szerezni a családdal, az isztambuli Hódítók Kupáját megnyerni, illetve 1000 méter fölé lőni – ismertette 2022-es terveit. Itt kiemelte, hogy csak azt tekinti eredménynek, amelyet hivatalos, nemzetközi és nem magyarországi eseményen mérnek. Az eddigi rekordja így 918 méter. 

A török íjászattal kapcsolatosan kifejtette, az ottani szövetség rengeteg erőforrást fektet ebbe a sportágba. A versenyeiken több száz és ezer induló van, a világ legjobb lövői is innen kerülnek ki javarészt. 

 

– Ezeken a versenyeken a legjobbakkal találkozhatom, viszont van egy nagy előnyöm velük szemben. Ugyanis én azt vallom, hogy senkit nem szabad lenézni. Nem az ember ellen kell készülni, hanem a lélek tisztaságával, a magyar zászló erejével, a nemzet dicsőségéért kell odaállni és harcolni, ha kell, életre-halálra is. Ha minden pénzed és energiád ebbe fekteted, az általad készített íjjal és nyilakkal küzdesz, akkor nyugodt lehet a szíved, hisz mindent megtettél – magyarázta. Hozzátette, az eszközei készítésénél a lehető legjobb anyagokat keresi. Alaszkában például olyan különleges fenyőfajta fáját kutatja, amelyet legalább ötszáz éve vágtak ki. 

 

Csak a családnak 

 

Elmondása szerint tanítványokat azért nem képez, mert szeretné, ha a tudása családon belül maradna, mert az nem lehet, hogy bárki a sok szenvedés, kínlódás útján megszerzett tapasztalatai titkával a magyar zászló ellen harcolhasson tovább. A nagy és a hosszú pontos lövés titkát csak a fiának és párjának gyermekei örökölhetik, ha majd szüleik érdemesnek tartják őket erre. Ettől függetlenül szívesen segít bárkinek az alapokban. 

 

– A nagy, pontos lövés titkát megtartjuk a családnak. Csak ezek eredményét mutatjuk meg, a hozzá vezető utat mindenkinek magának kell megtalálnia – hangsúlyozta. 

 

Önmagát inkább hagyománytisztelőnek, mint hagyományőrzőnek tartja. Mint kifejtette, íjászatának világa háborúk közepette nőtt ki, de vélhetően az akkori harcosok másképp is lőttek, mint most ő. Mint kiemelte, a legnagyobb különbség az, hogy az ő céljai nem lőnek vissza. 

 

– Ha a saját vagy családom tetteivel tehetek a magyar zászló becsületéért és egy reményvesztett élethelyzetben lévő embernek egy utat, reményt, boldogságot tudok adni harcunkkal, hitünkkel, élni akarásunkkal, akkor már megérte – fogalmazta meg motivációját Mónus József. 

 

Bekecs Sándor 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában