Örökzöldek után eredtünk

2021.12.21. 14:00

Van olyan fenyőárus, aki hat éve nem emelt árat

Bár a Nordmann-fenyő a legdrágább, a legnépszerűbb is a vevők körében.

Nagy Sándor darabáron árusítja a karácsonyfánakvalót

Forrás: Czinege Melinda

Már csak alig néhány napunk maradt, hogy beszerezzük karácsonyra a tökéletes örökzöldet. Korábban, a fenyőfavásár kezdetén utánajártunk, melyik a legfelkapottabb fenyőfajta. A megkérdezettek egyöntetűen tették le a voksukat a Nordmann-fenyő mellett, amit azzal magyaráztak, hogy nem sokkal kerül többe, mint az éveken át a dobogó legfelső fokát birtokló lucfenyő; mindemellett szép formájú, dús levelű, és a legtovább hagyja magán az „ünnepi öltözetet”.

 

Nagyobbat a családosok

 

Hétfőn felkerestünk több faárust, hogy osszák meg tapasztalataikat: milyen örökzöldeket kerestünk leginkább az idei fenyőfaszezonban, számítanak-e dömpingre az elkövetkező napokban, vagy a többség már megvásárolta a fenyőt. Nagy Sándor bő egy hete árusítja az örökzöldeket Debrecenben. Egyaránt megtalálhatóak nála az ezüst-, luc- és Nordmann-fenyők, amiket sokakkal ellentétben darabáron árusít. Az ezüstöt 5 ezer forintért, a lucot 2 ezerért, a Nordmann-fenyőket pedig 8-9 ezer forintért. Megosztotta lapunkkal, közel hat éve nem emelt árat, és az utolsó napokban rendszerint akcióval várja a vásárlókat. – Valamennyivel később kezdtem el árulni a fenyőket, mint a kereskedők többsége. Ugyanis az a tapasztalat, hogy a vevők majd csaknem az utolsó pillanatban szerzik be az örökzöldeket, így jómagam is úgy láttam jónak, ha a hónap második felétől várom az érdeklődőket – fogalmazott. 

 

Hangsúlyozta, teljesen egyetért abban a többi értékesítővel, hogy a 2021-es esztendőben is a Nordmann-fenyő a sláger. – Szándékosan később vágattam ki a fákat, hogy minél frissebbek, üdébbek legyenek. Nagyon sokan megfordultak nálam az utóbbi hétvégén, de biztosan rengeteg érdeklődő keres még fel a napokban is. Változó igényekkel találkozunk, többnyire a 170-180 centiméteres fákat keresik, de nem ritka (inkább családosoknál), hogy a nagyobb, 250 centiméteres örökzöldeket kívánják hazavinni – fűzte hozzá Nagy Sándor, aki szerint akadnak a piacon elrugaszkodott árak. Éppen ezért tanácsolja, több helyet járjunk körbe, csak utána döntsünk. 

 

Importfenyőfa 

 

A megyénkbeli kisebb-nagyobb településeken is előszeretettel viszik a Nord­mann-fenyőket. Eddig nagyobb számban a kisebbeket vitték, azonban a nagyobbak is biztosan gazdára találnak a közeljövőben – tájékoztatott Bereczki Imre balmazújvárosi faárus. – Körülbelül egy hete áruljuk a fenyőket, akik nálunk vásárolnak, kevés, 10 százalékos drágulást tapasztalhatnak. A cserepes fák darabáron, míg a vágottak méteráron elérhetőek a vásárlók számára. A lucot méterenként 3500 forintért kínáljuk, az ezüstöt 5 ezerért, míg a Nordmann-fenyő métere 7 ezer forintba kerül. A napokban várjuk a legtöbb érdeklődőt, ahogyan az elmúlt években, most is a fiatalabb párok, családosok viszik a termetes örökzöldeket – mondta. 

 

A megkérdezett debreceni eladók között volt olyan, aki kifejezetten a Dániából behozott fenyőket tartja a legszebbnek, legidőtállóbbnak. Úgy fogalmazott, 

az az igazi fa, amelyik hetekig eláll, nem hullajtja a leveleit. 

Ezeket nála megtalálhatják a megyénkbeliek, amelyeknek darabja 15 ezer forint. Állítása szerint nincs olyan örökzöld, amelyik ne lenne gyönyörű, a kérdés már csak az, a vevőnek melyik tetszik a leginkább. 

 

NE 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában