Egészséges életmód

2021.12.07. 21:16

Kiemelt jelentőségű projekt valósult meg az egyetemen

A kifejlesztett étrend-kiegészítő a vércukorszint megfelelő egyensúlyát biztosítja.

A Debreceni Egyetemen megtartották a „Növényi biovegyületek hatásaira épülő terápiás készítmény kifejlesztése a cukorbetegség és szövődményei megelőzésére, kezelésére” elnevezésű projekt zárórendezvényét, kedden.

Az eseményen elhangzott, a Széchenyi 2020 program keretében, 2017-től tartó projekt fő célja megfelelő készítmény kifejlesztése volt a – napjainkban már népbetegségnek számító – diabetes mellitus megelőzésére, kezelésére. Lassan ugyanis minden ötödik embert elér a cukorbetegség, a jelenlegi, jövőre vonatkozó becslések szerint a cukorbetegek száma a 20–79 év közöttiekre vonatkozóan világmértékben növekedni fog. A kifejlesztett kapszula a vércukorszint megfelelő egyensúlyát biztosítja, melyet önkéntes résztvevőkön végzett elővizsgálatokkal támasztottak alá. A pályázaton belül a Variocommerce Kft, a Debreceni Egyetem és a Qlaboratories Kft. kutatócsoportjai együtt hozták létre a görögszéna, cink és króm-tartalmú Trigotin nevű kapszulát, amely étrend-kiegészítőként került regisztrálásra. Dr. Bácskay Ildikó, a projekt szakmai vezetője a közösen elért eredményeket méltatva úgy fogalmazott, példaértékű, illetve karokon átívelő volt a projekt megvalósítása. A Debreceni Egyetem kutatócsoportja a prototípus kapszula vizsgálatával az ipari gyártás körülményeinek megteremtéséhez szükséges feltételeket dolgozta ki és foglalta össze.

PSZ

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában