Ajándék a legapróbbaknak

2021.12.28. 08:51

Horgolt polipokat vittek a debreceni klinikára

Az úgynevezett Koripok célja, hogy a koraszülöttek fejlődését segítse az inkubátorokban.

A Gyermekklinika koraszülöttosztálya szívesen fogadta a horgolt állatkákat

Forrás: Dandé Melinda

Hajdúsámson a tavalyi évben csatlakozott a „Polipok az inkubátorban” szívbe markoló kezdeményezéshez. 

 

Az önkéntesek polipokat, úgynevezett Koripokat horgolnak megadott szabvány alapján, melyek nagyon aranyosak, színesek, és amelyeket a koraszülött babákhoz juttatnak el a kórházakba. A Korip-horgolás célja az, hogy a kis koraszülötteknek az anyaméhben való érzést keltse életre az inkubátorban, mikor megérintik a horgolt polipot. A szülők, gyermekük felépülése után, haza is vihetik a gyermekük játékát. 

 

– 32 Koripot adtunk át személyesen a debreceni Gyermekklinika koraszülöttosztálya vezetőjének, dr. Kovács Tamásnak és kollégáinak – tájékoztatott lapunk megkeresésére Dandé Lászlóné alpolgármester, aki elindította a csatlakozást a mozgalomhoz. 

 

A kezdeményezés eredetileg Dániából indult még 2013-ban, amikor is egy csapat önkéntes kezdett el horgolt polipokat készíteni a kisbabák számára, hogy azok a csövek helyett a puha Koripokat ölelgessék. Azóta a világ számos országában szerveznek hasonló akciókat, hazánkban 2015-ben jelent meg. 

 

A horgoló önkéntesekhez idén is többen csatlakoztak, még Debrecenből is. A város a jövőben is folytatni fogja az önkéntes akciót önkénteseivel, valamint a Petőfi Sándor Városi Könyvtár, Múzeum és Kiállítóhely dolgozóival, akik aktív résztvevői és szervezői is voltak a horgolásnak. 

 

Dandé Melinda 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában