segít, amíg lehet

2021.11.27. 17:44

Sass Dani is részt vesz a vakvezető kutyák kiképzését támogató kezdeményezésben

Sass Dani maga is állatbarát, így a motiváció adott volt a segítségnyújtáshoz.

Fotó: Sass Dani-archív

Sass Danitól nem áll távol az adakozás, a másokon való segítségnyújtás, ahogy azt több esetben bizonyította már (anno a Segít a Napló akciónkhoz is csatlakozott) a „vagány gasztroarcként” aposztrofált hajdúszobosz­lói srác. A Konyhafőnök harmadik évada során hírnevet szerző séf-műsorvezető egy ideje a vakvezető kutyák képzését is támogatja, a kezdeményezés hátteréről pedig lapunknak nyilatkozott.

Megduplázták a számukat

Sass Dani testvére és édesapja is állatorvos, ráadásul maga is tart kutyát otthon, így az állatokhoz való baráti hozzáállásának köszönhetően egy percig sem gondolkodott azon, hogy a négylábú segítők kiképzését támogató kezdeményezésben részt vegyen.

Fotó: Sass Dani-archív

– Egy ruhamárka kért fel a nemes feladatra, hogy a már hét éve tartó akciójukhoz csatlakozzam. Nagyon hosszú a várólista, amíg egy látássérült ember vakvezető kutyához jut. Ennek az az oka, hogy az ebek kitanítása hosszadalmas, és ebből kifolyólag drága folyamat. A márka olyan hírességeket keresett maga mellé, akik segítenek ezt a nemes ügyet népszerűsíteni. Én nagyjából öt éve csatlakoztam hozzájuk, azóta igyekszünk minden évben felhívni a figyelmet a kampány céljára. Azt gondolom, az embereknek eszébe sem jut sok esetben, mennyire drága egy ilyen kiképzés, és mennyire nem egyértelmű, hogy minden látássérült kutyához juthat, amikor csak akar. Csaknem 1 millió 800 ezer forint egy vakvezető kutyus kitanítási díja, így aki a márka ruháit megvásárolja, a befolyt összegből segít a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének. Effektíve egy hozzájárulás ez a várakozási idő lerövidítéséhez – emelte ki a gasztronómiai szakember, aki hangsúlyozta, általa és más népszerű közreműködők segítsége által évről évre több kutyát tudnak kiképezni, hogy azok időben eljuthassanak a látássérültek otthonaiba.

Az Instagramján posztolt hír szerint a cég hozzájárulásával hét év alatt megduplázódott a vakvezető kutyák száma Magyarországon. A hajdúszoboszlói séf hozzátette, ugyan nem tudja, mi az akció kifutási ideje, de szeretné, ha a továbbiakban is folytatódna ez a kezdeményezés, és amíg őt felkérik, haladéktalanul igent fog mondani, hogy a jövőben is a csapat tagja legyen.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában