bezavarhat a járvány

2021.11.13. 11:30

Menjünk még külföldre kirándulni vagy maradjunk? – ez itt a kérdés

A legtöbben még kihasználnák a szép őszi napokat, de inkább belföldön kirándulnak.

20200320, Budapest Légi utazásra várók óvatosságból védőmaszkban a koronavírus-járvány miatt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Fotó: MW-archív

Sokan az év végén használják fel a szabadságuk egy részét, bízva abban, hogy az ünnepek előtt-alatt lesz idejük kipihenni a 2021-es esztendő fáradalmait. Mint tudjuk, a hazai kincsek mellett a szomszédos országokban is találkozhatunk fantasztikus tájegységekkel, amiket megéri felkutatni; de vajon érdemes-e a jelenlegi időszakban a határon túlra utazni? – vetődik fel a kérdés a koronavírus negyedik hullámában.

Románia, Szlovákia, Ausztria közkedvelt úti célok a magyarok körében, ahova az év bármelyik évszakában szívesen ellátogatunk. Akadnak olyanok, akik ilyenkor szívesen vesznek részt erdei túrákon, vagy azon gondolkodnak, befizetnek decemberre egy ausztriai útra, ahol kipróbálják, idén mennyire strapabíró a sílécük.

Igen ám, azonban a koronavírus felülírhatja a terveinket, mert napról napra változnak, frissülnek a beutazási feltételek.

Éppen ezért Szántai Judit utazásszervező azt tanácsolja a Napló olvasóinak, folyamatosan tájékozódjanak a Konzuli Szolgálat oldalán, hogy semmiképpen ne érje őket meglepetés, mert az sokba kerülhet.

Népszerű úti célok

Sejtésünk beigazolódott, jóval kevesebben tervezik elhagyni az országot, mint hetekkel ezelőtt.

A foglalások többsége már nem az idei évre, hanem 2022 nyarára érkezik, ezekből viszont van bőven

– tájékoztatta lapunkat Szántai Judit. Hozzátette: a téli időszakra is akadnak olyanok, akik bíznak a legjobbakban és az élményszerzésben.

– Zakopane, Bécs jelenleg a legfelkapottabb úti célok, az Erdélybe vágyók száma jócskán visszaesett az utóbbi hetekben, ami minden bizonnyal az ottani vírushelyzet miatt van. Egy biztos, akik most még külföldi utat terveznek, azok a fiatalok. Az idősebbek már nem igazán kívánnak hosszabb utakat megtenni. Akik közülük kiruccanást terveznek, azok inkább belföldön maradnak. Budapest és Szentendre a legfelkapottabb város, ahova a legtöbb a foglalás az adventi időszakban – mondta. Krakkó és Kassa is népszerű, viszont az elkövetkezendő napok, hetek fogják meghatározni, hogy a magyarok utazási kedve vajon megmarad-e.

Ha figyelemmel követjük a híreket, a járvány alakulását, akkor láthatjuk, nem biztos, hogy hetek múlva felhőtlenül szórakozhatunk majd a szomszédos országokban.

Jelenleg már érvényben van, hogy a Szlovákiába belépő külföldieknek, akik nem rendelkeznek oltással, 10 napra a beutazást követően karanténba kell vonulniuk. Ez alól a határátlépést követően az 5. napon elvégzett negatív PCR-teszt mentesítheti őket.

Fotó: MW-archív

A román hatóságok döntése értelmében Magyarország november 7-től átkerült az úgynevezett „vörös zónába”. Tehát bárki, aki Magyarországról Románia területére beutazik, arra érvényes a karanténkötelezettség, persze vannak kivételes esetek – erről a Konzuli Szolgálat oldalán szintén tájékozódhatunk.

Mindannyiunk számára kérdés, hogy mit hoz a jövő, az viszont biztos, hogy csak azok gondolkodjanak külföldi utakban, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal

– mondta Szántai Judit. Hangsúlyozta, csak olyan szállást foglaljunk, amit az érkezésünk napjáig lemondhatunk, vagy betegség esetén visszakapjuk az előre kifizetett összeget.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában