Szavazásértékelés

2021.11.22. 12:35

Kiderült, hova ültetnének még több fát a debreceniek

Kifejezetten népszerű a zöld belvárosról alkotott elképzelés.

20210819 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló A Debrecenben működő Postaigazgatóság 100. évfordulójának tiszteletére 100 facsemetét ültettek a postások. képen: Szőllősi Béla a Magyar Posta Zrt. Kelet-magyarországi Területi Igazgatóság vezetője, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő

Fotó: Napló-archív

A fűtési szezon kezdetével idén is megemelkedett a légszennyezettség, emiatt a Nemzeti Népegészségügyi Központ egyre sűrűbben figyelmezteti a lakosságot a szálló por veszélyeire. Ebben a jelentős egészségügyi kockázattal járó időszakban a levegő minősége gyakrabban eléri az „egészségtelen” vagy „veszélyes” minősítést, amikor nem ajánlatos sok időt tölteni a szabadban. A helyzetet a járművek által kibocsátott kipufogógázok jelenléte súlyosítja, amely minden zöldtörekvés ellenére továbbra is problémát jelent.

Ennek ellensúlyozásaként a cívisvárosban véderdők telepítését tervezik a levegőminőség javítására létrehozott Life IP HungAIRy európai uniós program keretein belül. Az örömteli hírt az önkormányzat ökomenedzsere jelentette be nemrégiben. Debrecen kilenc másik magyar várossal karöltve kísérleti, úgynevezett pilot programok megvalósítására vállalkozott, hogy csökkentse a levegő szállópor-koncentrációját.

Mint kiderült, a véderdőket elsősorban a város keleti felénél jóval védtelenebb nyugati területekre telepítik, a tócóvölgyi lakótelep közelében kettőt is kialakítanak. A tervezett zöldítés kapcsán a Hajdú Online arról kérdezte olvasóit egy múlt héten indított szavazáson, hogy a város mely részein látnának szívesen még több fát és zöldfelületet? Természetesen a sűrűn lakott és forgalmas területek közül kerültek ki a válaszlehetőségek.

A szavazók 10 százaléka a zsúfolt parkolók porától óvná a környékbeli épületeket és az ott élőket némi lombkoronával.

A válaszadók 13 százaléka egy hazánkban kevésbé alkalmazott, külföldön azonban népszerű módszer mellett tette le voksát, és a város épületeit használná kertművelésre. A magas épületek falán futó vertikális farmokon sikeresen termeszthetők a levélzöldségek, a paradicsom és az eper, a tetőn kialakított lugasok és ligetek pedig üde színfoltjai lehetnek a városnak. A nyugat-európai nagyvárosokban rendre megfigyelhető technológiával a megművelés alá vont területek nagysága is korlátozható, vagyis több hely marad a természetnek.

A voksok zöme három válaszlehetőség között oszlik el, amelyek nagyságrendileg hasonló szavazatszámokat hoztak. Ez alapján a túlnyomó többség elsősorban a lakótelepeken, a forgalmas utak mentén és a belvárosban szabadulna a felesleges szén-dioxidtól ökobarát módon.

Borítókép: Augusztusban száz fát ültettek el a Tócóskertben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában