útra fel!

2021.10.23. 12:20

Prága, a bohém cseh „italnagyhatalom”

A csodálatos látnivalók mellett a gasztronómia folyékony oldala is tízesre vizsgázott.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Romantikus séta Európa egyik legrégibb hídján, a Károly hídon keresztül egészen fel a várig. Múzeumtúra, a régi zsidó temető, majd egy gyors kávé a Vencel-téren az ikonikus piros villamos teraszán. A cseh főváros kimeríthetetlen tárháza az érdekesebbnél érdekesebb programoknak, miközben építészetileg vitathatatlanul a kontinens éllovasai közé tartozik. A turisztikai célpontok mellett a város hétköznapi oldalát is szemügyre vettük egy hosszú hétvége alkalmával.

Bohémabb, mint gondolná

Nem tisztem egy fővárost pusztán pár nap látogatás után véleményezni, azt azonban érdemes kiemelni, talán nem véletlen, hogy inkább a sörökről, likőrjellegű röviditalokról emlékeznek meg útinaplójukban az emberek, mintsem a tradicionális ételkülönlegességekről. Nem először jártam már a csehek építészeti ékszerdobozában, és árnyalt tudással bírok a barna, világos, epa, ipa és egyéb kedvező áron megszerezhető, annál minőségibb nedűikről, ahogy a medovina vagy a becherovka emésztésre gyakorolt áldásos hatásairól is.

Az ételkülönlegességek azonban évről évre, egyre inkább elmaradnak. A knédli sok helyen szinte már csak kenyér, a párolt lilakáposzta-kacsa kombináció egyre felületesebben elkészített, és bizony a cseh bohém kultúra kellős közepén is felütötte fejét a gyorséttermek, olasz pizzériák térnyerése. Öröm az ürömben, hogy talán éppen ezért értékelődtek fel kisebb, csak a helyiek által ismert „füstös” kocsmák, ahol saját konyhával, és pár alapmenüvel dolgoznak, egy jóval szűkebb réteget kiszolgálva, vagy a kolbászos, hentesstandok, ahol az omlós sonka, csülök és füstölt kolbász kenterbe veri a kebabos, hamburgeres standokat.

PSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában