Élménybeszámoló

2021.09.11. 12:29

Pavarotti városának ellopott malteresvödre

Modena gyönyörű építészeti értékeket rejt.

Forrás: Szőke Tímea

Luciano Pavarotti szülőhelye ez a város Észak-Olaszországban; arrafele közepes méretűnek számít, egyébként közel Debrecen-nagyságú 185 ezer polgárával (területe viszont feleakkora sincs, 183 négyzetkilométer, vagyis jóval sűrűbben lakott). Emilia-Romagna régióban, a Pó völgyétől délre fekszik, Modena megye székhelye. Ősi város, érseki székhely, a Biblioteca Estense nevű könyvtárában történeti jelentőségű köteteket és mintegy 3 ezer kéziratot őriznek. Egyetemét 1175-ben alapították Itália második egyetemeként a bolognai után.

S ezzel el is érkeztünk a modenaiak identitásának egyik sarkalatos pontjához, az állandó versenyhez Bolognával.

A régió mintegy 40 kilométerre lévő székhelye, Olaszország hetedik legnagyobb városa 390 ezer lakossal természetesen számos szempontból előrébb van a sorban Modenánál. Utóbbi lakói azonban mertek nagyok lenni, s az évszázadok során folyamatosan próbálták lekörözni Bolognát. A városba látogatónak feltűnhet például, hogy az utcákon számos árkád alatt sétálhat, melyek naptól és esőtől védenek; ezek annak nyomán épültek sorra, hogy Bolognában is árkádokat építettek.

Három kapu

Fotó: Szőke Tímea

Modena sajátos, három térből összeálló főterén emelkedik dómja, mely jelentős építészeti érték, Ghirlandina nevű harangtornyához pedig szokatlan történet fűződik. Először ötszintes volt, de amikor a bolognaiak tornya elérte ennek magasságát, muszáj volt még tovább építeni. A modenai hagyományok által alaposan dokumentált eset szerint a bolognaiak úgy próbálták ezt megakadályozni, hogy egyik éjjel odalopóztak és ellopták a vödröt, amiben a mester az építőanyagot keverte! Persze, ez nem állította meg az építkezést, a torony 86 méteres magasságig egészült ki, a skandalumról pedig később könyvet jelentettek meg.

Ez a harangtorony is – a pisaihoz hasonlóan – dőlésnek indult, tanulva azonban annak esetéből, megerősítették az alapját, majd hidakkal a dóm épületéhez rögzítették. A román stílusú, a világörökségi listán szereplő dómot Szent Geminianusnak szentelték fel. Három kapuja közül a „királyi” és a „hercegi” kaput oroszlánok őrzik, ezeken keresztül hosszú időn át csak az adott kor legmagasabb rangú látogatói léphettek be a templomba. A nép a harmadik, „halpiaci” kapun keresztül közlekedett. A dómon belül egy nagyon szép altemplom található.

Modena arról is nevezetes, hogy az itteni Olasz Katonai Akadémián képzik az olasz katonatiszteket, többek közt az egykori hercegi palotában. Továbbá, a ma már világszerte elterjedt balzsamecet eredetileg a környező mezőgazdasági területek terményéből, autentikus eljárással készült (és készül). Mivel azonban így csak nagyon kis mennyiséget lehet hosszú évek alatt előállítani, az általánosan forgalomban lévő (és jóval olcsóbb) balzsamecet ennek a „hígított” változata.

Itt született 1935. október 12-én Luciano Pavarotti, a világhírű operaénekes.

A városban ma szobra van és egy színház viseli a nevét a hétből(!). Pavarotti sohasem szakadt el Modenától, itt is halt meg 2007. szeptember 6-án.

Fotó: Szőke Tímea

A tűzpiros autó

Modena szülötte Enzo Ferrari (1898. február 20., itt halt meg 1988. augusztus 14-én.), a későbbi Ferrari-autógyár megalapítója. Habár sokszor ehhez a városhoz sorolják, a gyár valójában a szomszédos Marabellóban van. Ma a közelében egy múzeum található, mely a Ferrari – mint közúti és mint versenyautó – történetét mutatja be. A belépő áráért (17 euró) cserébe szabadon lehet fotózkodni a járműcsodákkal, s még a technikailag kevésbé érdeklődő látogatók is valóságos eksztázisba esnek a csillogó-villogó, áramvonalas autószépségek láttán. Ott vannak a kezdetleges, ma már mosolygásra késztető modellek, valamint az autók motorjai, tervrajzai, de az üléskárpit és a karosszéria színeinek fejlődésébe is betekinthetünk. A versenyautók termében a Forma–1-es pilóták képei mellett az elnyert számtalan serleg és kupa van kiállítva.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában