Mozgalom a városért

2021.09.15. 14:02

Odafigyelnek a környezetükre Hajdúszoboszlón

A fürdőváros mutatós külleméhez a gondozott közparkok mellett hozzájárulnak a szorgalmas lakosok, cégek is.

A Hajdúszoboszlói Városszépítő Egyesület 1989 óta szervezi a „Tiszta, virágos Hajdúszoboszlóért”, összességében immár 47 éves múltú mozgalmat. Évről évre zsűrizik pályázatok alapján a gondozott kerteket, udvarokat, továbbá a környezetükre szintén igényes társasházakat, intézményeket, valamint a szép erkélyeket.

A mozgalmat a koronavírus-járvány sem rendítette meg.

Módosítottak a pályázati eljáráson, gimnazistákat is bevontak a feladatba, illetve tavaly és az idén is fotók küldését kérték a benevezőktől, s ezek figyelembevételével értékeltek. Az öttagú zsűri ezen a nyáron meg is nézte a pályázók kertjeit, erkélyeit – tudtuk meg Gönczi Lajostól, az egyesület alelnökétől.

– Ettől XXI. századibbak vagyunk, a fejlett világhoz jobban kapcsolódunk – mutatott rá Czeglédi Gyula. Az önkormányzat évről évre támogatja a civil szervezet akcióját, akárcsak a köztisztasági, parkfenntartási feladatokat ellátó helyi városgazdálkodási nzrt., amely az idén kiemelten hozzájárult a díjazáshoz.

Minden résztvevő emléklapban részesült 2021-ben is, a helyezettek átvehettek ajándékutalványt, míg a néhány éve alapított „Tiszta udvar, rendes ház” táblát négyen kapták meg. Most először különleges serleggel ismerték el az igényes környezet fenntartását azoknak, akik korábban már kiérdemelték a fődíjat. Ők Nagy Sándorné, Nyeső Ferencné, Szénási Irén lakosok.

A virág megérzi a gondoskodást

Bakó Gézáné Gyarmati Zsuzsanna | Fotó: Tibai Irma

A Virágos Magyarország mozgalom „Virágos balkonok, virágos kertek” 2021. évi közönségdíjasa is egyben Bakó Gézáné Gyarmati Zsuzsanna, aki erkély kategóriában elnyerte a városszépítő egyesület mozgalmának első díját, sőt társasháza részéről is átvette az emléklapot és ajándékutalványt. Ő gondozza mintegy három évtizede annak a társasházi egységnek a környezetét, ahol lakik. – Nagyon szeretem a virágokat, amióta nyugdíjas vagyok, kicsit több időm jut rájuk – mondta. A szülei is nagyon rendezett körülmények közt laktak, ő ugyan lakásban él, de meglátta a lehetőséget az erkély szépítésében. – Két sor virágot szeretek rakni, lelógatni, s van egy sarokrész is kialakítva. Színesen, ízlésesen, főképp futómuskátli, petúnia ékesíti az erkélyt. Előtte, lenn pedig rózsa díszlik az Ádám utcai társasház előtti kertecskében. Nem tápoldatozom túl a növényeket, csínján bánok a locsolással. Odafigyelek a jelzéseikre.

„Beszélni kell velük, gondoskodni róluk, mint a gyerekekről.”

A helyi Bóbita óvoda most Tiszta udvar, rendes ház táblát is kapott az intézmények kategóriában. Márkiné Nagy Gyöngyi, a Szoboszlói Gyermekekért Egyesület elnöke vette át a díjat, aki elmondta, nemcsak virágokat ültetnek az óvónénik a gyermekekkel együtt, hanem epret, kukoricát és paprikapalántát is. Kollektív a munka, otthon is így csinálják, s óvodafenntartóként kötelességének tartja e szemlélet bevitelét a nevelésbe.

Fotó: Tibai Irma

A díjkiosztóra elő-előfordul, hogy a szülők gyermekeiket is magukkal hozzák. Így tett az idén Bese Krisztián, aki emléklapot és ajándékutalványt vett át kisfiával, Olivérrel. Ez is bizonysága annak, hogy a gyermekek érdeklődők, és továbbviszik majd felnőttként a szülőktől tanult jó példát.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában