erősítsük a szervezetet

2021.09.06. 19:13

Igen fontos a mozgás és a vitamindús étkezés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat, hogy a hűvösebb időben is egészségesek maradjunk!

Hamarosan beköszönt a hideg, nyirkos időjárás, ebben az időszakban pedig nem szabad megfeledkeznünk az immunerősítés fontosságáról – hívta fel a figyelmet érdeklődésünkre dr. Szikora Miklós háziorvos, hozzátéve: aki még nem vette fel a koronavírus elleni oltást, az tegye meg, illetve arra kéri az időseket, kérjék a harmadik oltást.

– Az ősz és a tél közeledtével egyre kevesebbet fog sütni a nap, ezért érdemes most minél többet a szabadban lenni és élvezni a napsütést, hogy a D-vitamin-tartalékainkat feltöltsük. Tudniillik, az A-, D-, E-, K-vitaminok zsírban oldódnak, tovább maradnak a szervezetben – ezért is fontos még kellő időben minél többet természetes úton bevinni a szervezetbe, míg például a C-vitamin hamar kiürül – mondta.

A háziorvos azt tanácsolja, a különféle tabletták szedése helyett inkább étkezéssel vigyük be a vitaminokat és ásványi anyagokat, fogyasszunk sok gyümölcsöt – amíg lehet – és zöldséget. Érdemes savanyú káposztát, paprikát és citromféléket nassolni, mivel ezekben van a legtöbb C-vitamin, melyre a szervezetnek nagy szüksége van. A kabakosok közül ősszel is elérhető a tök, a sütőtök, a cukkini, amelyek jellemzője a nagy C-, B1-, B2-vitamin-, folsav-, karotin-, kálium-, kalcium-, foszfor- és magnéziumtartalom – jegyezte meg, majd leszögezte: a mozgás minden korosztály számára nélkülözhetetlen.

– Soha nem lehet elégszer hangsúlyozni a mozgás fontosságát: serkenti az izomműködést, az oxigenizációt, továbbá fokozza az ellen­anyag-termelést. Mindenki válasszon a korának megfelelő sportot, szabad­idős tevékenységet. Ha esetleg megbetegszünk, akkor pihenjünk eleget, fogyasszunk sok folyadékot, és ne végezzünk megterhelő fizikai munkát – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában