Dunyha alatt lesz tökéletes

2021.09.20. 13:57

Hogy rakjunk el lecsót télire? Évtizedek tapasztalatait osztja meg a Vénkerti Közösségi Kert vezetője

Az őszi befőttelrakás legnépszerűbb változatai a lecsó, illetve a zakuszka.

A házilag elkészített lecsó rengeteg hazai étel alapját szolgálhatja | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Téli időben, egy finom pörkölt elkészítésekor mi sem egyszerűbb, mint előkapni a kamra mélyéről egy üveg gondosan elrakott lecsóalapot, és máris garantált a finom vacsora. De milyen módszerrel tartósíthatjuk a legjobban a paprikás-paradicsomos, házi készítésű kedvencet, és mit lehet még befőttesüvegben eltenni télire?

A házilag elkészített lecsó rengeteg hazai étel alapját szolgálhatja | Fotó: Shutterstock

Ízléstől is függ

A Vénkerti Közösségi Kert vezetője, Vajda Erzsébet évtizedekig rakott el lecsót, melynek elkészítési módjait megosztotta lapunkkal.

Vajda Erzsébet | Fotó: Kiss Annamarie

– Általában ősz elején szokás elrakni a lecsót, amikor a paprika és paradicsom beérik, és a vége felé jár. A család nagyságától függ, mekkora adagban készítjük. Paprikából kell több, akár 15 kilogramm is lehet, ehhez ízlés szerinti mennyiségű paradicsomot szeletelünk, illetve egy csipetnyi sóval fűszerezzük. Saját kertből leszedett zöldségekből akár kisebb adagokat is lehet készíteni. Zsíron pirítjuk meg a bő mennyiségű hagymát, és amint megdinsztelődött, rátesszük a paradicsomot, majd a szeletekre vágott paprikát. Ahogy összeesett, üvegbe rakjuk, és olajat vagy zsírt öntünk a tetejére, így kerül a száraz dunsztba. A mosás, aprítás után a dinszteléstől minimum fél óra az elkészítés ideje. A száraz dunsztolás – melyben ruhák, takarók közé tesszük az elkészült üvegeket kihűlésig, ezzel tartósítva azt – minimum egy nap, a teljes kihűlésig. A nedves dunszt is opcionális: ilyenkor egy lábasban elhelyezve, újságpapírok között tíz centi meleg vízben tartósítjuk a lecsót, kihűlésig. Azt gondolom, a száraz verzió egyszerűbb és könnyebb. Egész télen, pörköltalaptól kezdve szinte bármilyen ételhez fel lehet használni az így készült alapot. Persze van, aki más elkészítési metódust használ: akad, aki hagyma nélkül főzi össze a paprikát és paradicsomot, és felhasználáskor készíti el hozzá a hagymát, de létezik egy cukkinis verzió is, mely rendkívül finom, igaz, kevésbé tartós – foglalta össze Vajda Erzsébet.

A zakuszka eredetileg Örményországból származó, padlizsánalapú krém, mely Erdélyben vált népszerűvé, manapság pedig Magyarországon is sokadik virágzását éli. Rengeteg recept elkészítésekor felmerül, és a lecsóhoz hasonlóan remek elraknivaló a téli időszakra. Vajda Erzsébet saját zakuszka­készítési fortélyairól is szót ejtett: A padlizsánt, a kaliforniai paprikát (fontos, hogy kaliforniai legyen), valamint a paradicsomot összefőzzük, majd tárkonyt és bazsalikomot adunk hozzá, illetve sóval ízesítjük. Az összeesett állagú alapot turmixszal vagy botmixerrel sűrű krémmé varázsoljuk. Ehhez a recepthez szintén sok vöröshagymára van szükség, akár fokhagymára is. Sokan babot is adnak hozzá, vörös- vagy előfőzött apró bab is jó választás lehet. Akad, aki a padlizsánt és a paprikát elősüti, így a héjuk nem kerül bele a pépbe, s ettől még krémesebb állagot érhetünk el. Fontos megemlíteni, hogy a zakuszka elkészítése jóval több időt igényel, mint a lecsóé, azonban ez az étel magában, pirítóssal is hihetetlenül finom – összegezte.

A zakuszka babos verziója igazi ínyencség | Fotó: Shutterstock

PSZ

Recept: házi készítésű ketchup

Az egyik legnépszerűbb szósszá vált a 21. század mártogatósa, a ketchup. Van, akinek a sült krumpli mellé elengedhetetlen elem, akad, aki a pizzájára is csorgat belőle, sőt egyesek majonézzel keverve fogyasztják. A felhasználás módja tehát megoszlik, egy azonban biztos: mára nincs olyan tájegység a világon, ahol ne ismernék a ketchupot. Az otthon készített változat ráadásul nemcsak finomabb, de tartósítószer-mentes, kevesebb cukrot tartalmaz, és egészségesebb a boltiak többségénél. A befőttesüvegek, illetve a száraz dunszt pedig ezt a receptet is a télre elrakható ételalapok közé helyezi.

Nemcsak finomabb, de egészségesebb is, mint a bolti | Fotó: Shutterstock

Elkészítés

Mossuk meg a paradicsomokat, majd felszeletelve tegyük egy fazékba. Adjunk hozzá fokhagymát, öntsük fel vízzel, és rottyantsuk össze az alapanyagokat. A megfőtt masszát turmixoljuk, majd szűrjük le. Ezután adjunk hozzá sót, cukrot, borsot, hagymát (felaprítva vagy egészben, később kivéve a fazékból, ha nem szeretnénk benne hagyni), mustárt, ecetet és bazsalikomot. Ízlés szerint zellerzöld, olívabogyó aprítva, vagy akár csili és oregánó is adható hozzá. Főzzük újabb 35 percig, amíg össze nem sűrűsödik ketchupállagúvá. Ahogy eléri a kívánt formát, öntsük azonnal üvegbe, és tegyük száraz dunsztba, kihűlésig.

Hozzávalók

  • 5 kg friss paradicsom
  • 20 dkg kristálycukor
  • 0,8 dl ecet • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 vöröshagyma
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint 1 csipet bors
  • 1 csokor bazsalikom
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában