„Ilyenkor csak ketten vannak”

2021.09.01. 10:54

A jógának köszönhetően az édesanya a gyermekére teljes befelé figyeléssel koncentrálhat

Korondánné Ferenczi Gabriella perinatális szaktanácsadó, szülés- és szülőfelkészítő, szüléskísérő dúla első gyermekét várta, amikor találkozott a kismama­jógával.

A nők tudatossága megnő a terhességük alatt, jobban figyelnek a testi-lelki jólétük megteremtésére | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Előtte azt gondolta, hogy a jóga egy statikus, unalmas dolog, amivel csak az időt pazarolják az emberek. Később, amikor a családok szülés körüli kísérésével kezdett foglalkozni, ez a hozzáállása teljesen megváltozott. Olyannyira, hogy mára maga is kismamajóga-­oktatóvá avanzsált.

– A nők tudatossága megnő a terhességük alatt, jobban figyelnek a testi-lelki jólétük megteremtésére. Magam is olyasvalamire vágytam, ami ezt megadja nekem. Rátaláltam a jógára, ami gyakorlatilag a születéssel és a szüléssel való kapcsolatomat is átírta. A jóga által a természetességre találtam rá. A jógának köszönhetően az édesanya a gyermekére teljes befelé figyeléssel koncentrálhat – osztotta meg.

A babának is jó

Egy anya és a babája olyan egységet képez, amit nem lehet szétválasztani semmilyen kontextusban. A mindig kezdőkre hangolt kismamajóga az édesanyát olyan állapotban tartja, amiből a gyermeke is profitálhat. Ismert tény, hogyha az anya komfortosan érzi magát, akkor az a babának is jó, de emellett akad más jótékony hatása is.

– Az egyik alapvető célja a tartásjavítás. A pocak növekedésével a gerinc és a törzsizmok nagy és legfőképpen a megszokottól eltérő terhelést kapnak. Mindez hát- és derékfájást, ízületi fájdalmakat okoz. Ezt a kismamajóga korrigálhatja, az anyák néhány alkalom után pozitívan nyilatkoznak a tapasztalataikról. A jógázással a keringés élénkül, ez pedig azt jelenti, hogy a baba is élénkebb oxigénellátásban részesül. Emellett sok testi tünetet enyhíthet, ami a gyermekre is hatással van – részletezte.

Kifejtette: a kismamajógában a relaxáció különös figyelmet kap, hiszen ezáltal teremthet kapcsolatot az anya a gyermekével.

– Az intuitív csatorna létező. Az anyák arról számolnak be, hogy ilyenkor valóban tudnak kommunikálni a kisbabájukkal. Jeleket küldenek nekik, fel tudják készíteni őket akár a megszületésre is. Belső monológ formájában ismertté tudják tenni számukra azt a környezetet, amibe ők érkezni fognak – tette hozzá.

A nők tudatossága megnő a terhességük alatt, jobban figyelnek a testi-lelki jólétük megteremtésére | Fotó: Shutterstock

Itt egymással lehetnek

Egy alkalom 90 percig tart, az óra mindig ráhangolódással kezdődik, így az anyák testben és lélekben is megérkeznek. A szakember kiemelte: ez azért fontos, mert sok esetben ez az egyetlen olyan időpont, amikor a nő és a gyermek egymással törődhet. Kifejtette, hogy az első gyermeket váró anyák legtöbbje még a munkából érkezik, azok pedig, akik már nem az első babájukkal várandósak, sokszor az otthoni elfoglaltságaik, a gyermeknevelés miatt nehezebben tudnak időt szánni a fejlődő csöppségükkel való kommunikációra. A kismamajóga bemelegítése mindig nagyon egyszerű, nem megterhelő mozdulatsorból áll, a szakember szavai szerint sosem feszegetik, helyette csak kitapogatják a határaikat az anyák. Az órák tartalma az adott csoporthoz igazodik. Gabriella arról is beszélt, hogy a hagyományos jógától eltérően itt a gátizmok tornáztatására is szánnak időt.

– Mivel az órák célja egyúttal a szülésre hangolódás mind testben, mind mentálisan, ezért a relaxáció köré légzőgyakorlatot is rendszeresen építek. Ennek kifejezetten nagy jelentősége van. Amellett, hogy a helyes légzés hatékony a stresszkezelésben és a relaxációban, nagyon jó fájdalomcsillapító technika is. Azok a kismamák, akik megtanulják, a vajúdás során is tudják alkalmazni – tette hozzá a szakember.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában