A szakértő válaszol

2021.08.02. 09:03

Tények és tévhitek az anyatejes táplálásról

Fontos tudatosítanunk: a szoptatás nem a jó anyaság fokmérője.

20190805 Eger Hordozás és szoptatás - miben segíthet egy kendő? előadás (Manooka Kávézó, fotó: Berán Dániel, BD Heves Megyei Hírlap képen:Csiky Hajnalka (édesanya, látogató)

Fotó: illusztráció / MW-archív

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus első napját az anyatejes táplálás világnapjává. A jeles nap célja a figyelemfelhívás:

az anyatejes táplálás több, mint a gyermek etetése.

Az optimális fejlődést a szoptatással lehet biztosítani gyermekeink számára. Ez nem azt jelenti, hogy ha más táplálékot is kap az újszülött, akkor ne fejlődne normálisan, ugyanakkor az optimális fejlődést az anyatej képes biztosítani számára. A témában dr. Kungler-Gorácz Orsolya IBCLC szoptatási szaktanácsadót kérdezte a Napló.

– Az élő anyagok, így egyebek mellett az immunanyagok és a különböző növekedési faktorok semmilyen más táplálékban nem találhatóak meg. Az anyatej változékony anyag, ami mindig alkalmazkodik az adott gyermek igényeihez – figyelmeztetett.

A WHO hivatalos ajánlása szerint hat hónapig kizárólagosan anyatejjel táplálhatjuk a babáinkat, addig semmilyen más anyagra nincsen szükségük. A WHO az anyatejes táplálást kétéves korig vagy azon túl ajánlja, így egészen mindaddig, amíg a babának és a mamának kényelmes. A magyar szakmai szervezetek pedig legalább egyéves korig javasolják.

– Sokszor előfordul, hogy az édesanya előzetesen elképzeli, meddig fog szoptatni. Az eltervezett tápláláshoz ugyanakkor nem kötődnek érzelmi szálak. Attól, hogy egy édesanya ódzkodik a már járó és beszélő kisgyermekének szoptatásától, megélve azt mégis veheti teljesen természetesnek – mondta, hozzátéve, hogy a nagyobb gyermekeknél mindez inkább érzelmi kötelék, ugyanakkor az anyatej immunvédő hatása őket továbbra is erősíti.

Fotó: MW-archív

Három alappillére van

Az anyatejes táplálás világnapjához évről évre rendezvények is csatlakoznak hazánkban. Orsolya szerint azért jelentősek ezek a népszerűsítő események, mert a sikeres szoptatás alappilléreivel nem minden édesanya van tisztában. – Sok esetben nem kapják meg a kellő felvilágosítást. A sikeres szoptatásnak három alappillére van. Az egyik a korszerű és hiteles információk átadása. Emellett fontos az édesanyák elhatározása, amit egy-egy világnap köré épített esemény megszilárdíthat. A harmadik fontos momentum pedig a támogató környezet, éppen ezért előnyös, ha a népszerűsítő rendezvényre az egész család, az édesapa, a nagyszülők is ellátogatnak, hiszen akkor együtt tanulhatják meg a sikeres szoptatás szabályait – mondta.

A támogató környezet valóban fontos, ezt saját tapasztalataival is alátámasztja a szakember. – Több családnál találkoztam ennek hiányával. Az alapellátás támogatása is nagyon fontos, de az édesanyának már a közvetlen környezetének támogatása is óriási segítség. A leggyakoribb hiedelem, amivel találkozok: „Az anyukám sem tudott szoptatni, biztosan nekem sem fog menni.” A sikeres szoptatás sosem családi örökség, a nők 98 százaléka képes arra, hogy kizárólag szoptassa a babáját, az ezt akadályozó anatómiai eltérések ritkán fordulnak elő. A legtöbbször nem ismerjük az elődök szoptatási gyakorlatát – részletezte, hozzátéve, a bőtejűség ezzel ellentétben lehet genetikai eredetű.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában