kellemetlen tünetek

2021.08.01. 11:47

Nyáron sokan küzdenek az összefekvő bőrfelületeken kialakuló égő, viszkető bőrpírrel

A pöttyökből a fertőzés terjedése miatt akár tenyérnyi foltok is kialakulhatnak.

A problémát jellemzően az izzadás okozza. Ilyenkor a bőrflórában megtalálható gombák elszaporodnak a macerált (régen kipállottnak nevezett) bőrben. A jelenséget nem elsődleges gombafertőzésként tartják számon a szakemberek, hanem úgynevezett felülfertőzésként kezelik. A témában Varga Viktória bőrgyógyászt kérdezte a Napló. Megtudtuk: elsősorban az úgynevezett összefekvő területeken, így a hónaljban, valamint a lágyéktájékon fordul elő, a nők esetében pedig emellett a mellek alatt is kialakulhat.

A fürdőruha egyhamar kidörzsölheti az összefekvő területeket, így a fertőzés a strandolás után is felütheti a fejét | Fotó: MW-archív

Figyeljünk a ruházatra!

Előfordulhat, hogy eleinte mindössze néhány piros ­pötty jelenik meg a bőrön, majd később a fertőzés elterjed, és akár több tenyérnyi folt is kialakul.

– A probléma felütheti a fejét, ha nem megfelelően szellőző ruházatot választunk a kánikulában. Sok esetben a fürdőruha is okozhat gondot, főként a túlsúllyal élők esetében, ha az kidörzsöli az összefekvő területet. A hétköznapokban viselt fehérneműre, annak anyagára is figyelnünk kell. A műszálas anyagok kidörzsölik a bőrt. Mindenkinek javaslom, hogy vásároljon a nyári időszakra pamut fehérneműt, és a hölgyek lehetőleg a merevítő nélküli melltartókat válasszák. Emellett esténként az érintett területeket bekenhetjük gyulladáscsökkentő kenőccsel és helyezhetünk rájuk gézlapot. Ezek a praktikák nagyszerűek, ha szeretnénk megelőzni a fertőzést, amennyiben azonban már kialakultak a tünetek, mindenképpen forduljunk szakemberhez – mondta el a bőrgyógyász. Kiemelte: a probléma bárkit érinthet; nem azért alakul ki, mert valaki nem ügyel kellő módon a higiéniára.

– Fiatalok és idősek egyaránt találkozhatnak a tünetekkel, főként nyáron. Felhívnám ugyanakkor a cukorbetegséggel élők figyelmét a megelőzés fontosságára, hiszen az ő keringésük kevésbé működik jól, és hajlamosabbak is lehetnek a gombafertőzésekre – fűzte hozzá.

Hozzátette azt is: a nem megfelelő kezelés következtében hamar elterjedhet a fertőzés, de előfordulhat az is, hogy idővel más területen is megjelenik. – Ha valaki nem kezeli a fertőzést, akkor az visszatérően okozhat problémát. Lehet, hogy egy ideig eltűnnek a tünetek, de azok egyhamar újra jelentkezni fognak. A bőr kipirosodik, ég és viszket. Jellemzően szakemberhez fordulnak az érintettek a panaszokkal, hiszen ezek igen kellemetlen tünetek – mondta.

A bőrön megjelenő gombás fertőzés szakértő tanácsát tartva bár könnyedén kezelhető, mégis heteket vehet igénybe a teljes gyógyulás.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában