Életút

2021.08.30. 14:15

Megvalósította álmát Csuka Tamás

A Monostorpályiban élő férfi gyermekként is arról álmodott, hogy egyszer még boltos lesz belőle.

Csuka Tamás bolttulajdonossal beszélgettünk

Forrás: Kovács Péter

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Csuka Tamás Debrecenben született, és a cívisvárosban töltötte gyermekéveit, viszont a nagyszüleit gyakran látogatta Monostorpályiban. Végül 1993-ban a szüleivel együtt a faluba költöztek. Jelenleg két kislány édesapja és a helyi képviselő-testület tagja, emellett pedig a falu egyik ismert kisboltjának, a Családi Csemegének a vezetője.

Azt mondta lapunknak, hogy már gyermekként is arról álmodott: egyszer boltos lesz belőle. – Már 18 évesen – a tanulmányaim mellett – egy hűtőházban dolgoztam hajnaltól este tízig, pontosan tudom, mit jelent a munka. Később plázában is vállaltam munkát, de volt egy pont, amikor úgy gondoltam, hogyha ennyit kell dolgozni, akkor inkább csinálom magamnak. Így kezdődött az én történetem – mondta az üzletvezető.

Megosztotta, hogy 24 évesen vágott bele az álma megvalósításába. Mára a falusi kisbolt nem is hasonlít indulásakor megszokott képéhez: az elmúlt években bővült és korszerűsödött is. – A nulláról indultam, sőt a mínuszból kezdtem, fiatalon, tapasztalat és ismertség nélkül. A kicsi megtakarításom mellé két hitelt is felvettem. Nagy kockázatot vállaltam, de kitartó voltam. Az álmom valóra vált, és az utam minden velejárója természetes volt számomra. Csináltam és csinálom a mai napig. Mostanra elmondhatom, hogy a miénk a legrégebbi bolt, ami tulajdonosváltás nélkül üzemel a településen a nyitása óta – mondta.

Csuka Tamás | Fotó: Kovács Péter

De nemcsak a bolt nőtte ki magát, hanem az álom is: Csuka Tamás boltos akart lenni, de annál sokkal több lett. Szavai szerint egy kis településen boltosnak lenni azt jelenti, hogy társalkodó, pszichológus, orvos, kerítő, lelki szemetesláda is az ember. Úgy fogalmazott, a faluban a vásárlókkal foglalkozni kell, szerinte ez teljesen más, mint egy nagyvárosban.

Adódtak nehéz idők

Persze nem haladt minden zökkenőmentesen az elmúlt évek alatt. Csuka Tamás azt mondja, előfordult, hogy úgy gondolta, nem érdemes tovább csinálni. – Órási volt a szegénység 2011 környékén, és ez hatással volt ránk is. Akkor annak is örültünk, ha parizert és vizet vettek az emberek. Nehéz volt, de kitartottunk, és sikerült túllendülni azon az időszakon. Ugyancsak nehézség volt a járványhelyzetben helytállni. A félelemmel teli időszakban is fontosak voltak a vásárlóink, ezért vállaltunk kiszállítást azoknak, akik elkapták a betegséget. Vállaltuk, hogy naponta többször védőruházatba öltöztünk – mondta.

Csuka Tamás a helyi képviselő-testület tagja 2010 óta. Kifejtette, hogy megtiszteltetés számára az, ahogy megbíznak benne a lakók, hiszen szavai szerint neki nincs nagy rokonsága, amely támogatná a településen. A kisbolt sokszor válik a települést érintő kérdések megvitatásának helyszínévé, de mint mondta, nem bánja, hiszen fontosnak tarja, hogy fejlődjön a falu. – A cél, hogy szebb és jobb legyen mindannyiunknak – zárta gondolatait.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában