Hasznos tippek

2021.07.23. 10:50

Több mindent tehetünk a nyári pihentető alvásért

A nyugodt alvást a hőmérséklet, a ruházatunk és a lelkiállapotunk is befolyásolja.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A nyári forróságban az alvás szinte mindenkinek nehezebben megy, hiszen a nagy hőséget nemcsak napközben, hanem éjszaka is nehéz elviselni. A Napló dr. Elekes Ildikó Andrea háziorvoshoz fordult, aki megosztott néhány tippet, hogyan aludjunk jól. – Az egyik legfontosabb a szabad levegőn végzett legalább napi egy óra mozgás, ami lehet akár séta is – kezdte a szakember, hangsúlyozva, ez segíti a mindennapi stressz levezetését, és minden korosztálynak ajánlott.

A szakembertől megtudtuk, lefekvés előtt egy órával már lehetőség szerint ne nézzünk tévét, és mellőzzük az okostelefonok használatát is, ezek a tárgyak az általuk kibocsátott fénnyel megnehezítik az elalvást.

Kivételt jelent a meditációs zene hallgatásához használt eszköz, amellyel elősegíthetjük a nyugodt pihenést. A sötét is kedvez az alvás minőségének, éppen ezért a hálószobát érdemes estére besötétíteni. A megfelelő testhőmérséklet elérésében és a nyugalom megteremtésében a zuhany és a fürdősó használata egyaránt hasznos lehet. A tiszta, átszellőztetett ágynemű mellett, az alvás ideje alatt viselt ruhát is körültekintően kell kiválasztani: mindkét esetben a pamut anyagúak a legjobbak számunkra.

Továbbá az ágy és a matrac minősége is fontos. – A pihenésünket a lelkiállapotunk is befolyásolja, ezért érdemes az aznap történteket átgondolni, és lezárni magunkban. Ebben segíthet a korábban említett séta vagy meditáció is. A rendszeresség itt is fontos, próbáljunk meg ugyanabban az időben elaludni mindennap – mondta.

Megbetegíthet a klíma

A szobák hűtését keresztszellőztetéssel és napközbeni sötétítéssel tudjuk elérni a legjobban. – A klíma használata előnyös lehet, viszont érdemes arra ügyelni, hogy ne állítsunk be túl hideg hőmérsékletet. Ennek gyakori következménye lehet a torokfájás és a megfázás – mondta el dr. Elekes Ildikó Andrea, akit gyakran keresnek fel ilyen panaszokkal. Hozzátette, nyáron a huszonnégy-huszonöt fokos hőmérséklet a legideálisabb.

Előfordulhat azonban, hogy ezen praktikák alkalmazása mellett sem könnyű álomba merülni. Ilyenkor érdemes természetes készítményeket alkalmazni. – A citromfűkivonat teaként, és a magnéziumkészítmény is segíthet.

„Egy pohár víz elfogyasztása elalvás előtt szintén hasznos, hiszen az alvás ideje alatt folyadékot veszít a szervezetünk.”

Ételeket pedig két-három órával a pihenés megkezdése előtt már ne fogyasszunk. Átlagosan hét-nyolc óra minőségi alvás elegendő egy nap. A kimerültség viszont hosszú távon depressziót is okozhat, ezért, ha nem múlnak el a panaszok, érdemes egy szakembert is felkeresni – zárta gondolatait a háziorvos.

Polgári Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában