A szakértő válaszol

2021.07.25. 16:47

Minden, amit eddig nem tudtál az utasbiztosításról

A vírushelyzet után a nyaralások száma is növekszik, nem árt bebiztosítani magunkat az út előtt.

20200729 Fiume Villámlátogatás Fiuméban, az egykori magyar városban, kilencórás vonatozással az Adriai-tengerpart elérhető Csornáról. Képen: Fiume, Kikötőváros, Horvátország Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: illusztráció / MW-archív

Egy nehéz év után végre újra kinyitottak az üdülőparadicsomok, és sokan élnek is a hirtelen jött lehetőséggel. Külföldi tengerpartok, belföldi wellnesshotelek telnek meg a turistákból és helyiekből álló tömeggel. Ám egy félresikerült ugrás a mólóról, megcsúszás a vizes medence szélén, allergiás roham, vagy pusztán a poggyászaink elhagyása, és máris kész a baj. A Hajdú-bihari Napló szakértővel járta körbe, mire jó és miért érdemes utasbiztosítást kötni, mielőtt pihenésre indulnánk. – Az utasbiztosítások alapvetően a külföldön történő baleset vagy betegségből adódó orvosi ellátásokat hivatottak fedezni, illetve a magunkkal vitt poggyászok ellopása esetén térítenek – mondta Burai Tamás biztosítási szakértő.

Idegen környezetben

– Jellemzően több csomagból választhatunk. A csomagok tartalma és szolgáltatások összegei is változnak annak megfelelően, hogy milyen nagyságú vagy milyen széles körű biztosítással akarunk rendelkezni egy külföldi út során, annak megfelelően például, hogy autóval, busszal vagy repülővel utazunk. Nagyon sok apró dolog van, amire kiterjedhet egy utasbiztosítás. Ilyen lehet a kórházi napi térítés mellett egy családtag hazaszállítása, beteg vagy sérült meglátogatása. Idő előtti hazautazás, okmányok pótlása, telefonköltségek megtérítése, poggyászkésés, járatkésedelem vagy annak lekésése, bőröndjeink javításának költsége, vagy a strandfelszerelés eltulajdonítása, de akár a tolmács költsége is a biztosítás részét képezheti – emelte ki Burai Tamás, aki szerint nagyon egyszerű a válasz arra a kérdésre, miért érdemes utasbiztosítást kötni. – Jóval nyugodtabban tudunk útnak indulni, ha rendelkezünk utasbiztosítással. Ha valakit valamilyen baleset ér vagy megbetegszik, akkor itthon egy ismerős környezetben is adódhatnak nehézségek és stresszhelyzetek. Ha pedig ezek a dolgok külföldön történnek velünk, akkor még nehezebb helyzetbe kerülhetünk. A helyismeret hiánya, a kommunikációs nehézségek is gondot okozhatnak, nem beszélve arról, anyagilag is megterhelő lehet, ha valamilyen probléma merül fel – figyelmeztetett.

Anyagi vonzatok

A szakértő szerint a díjak átlagosan 500-1000 forint/fő/nap körül mozognak, sőt, a 18 év alattiak számára ennél is olcsóbb, igaz, 70 év felett kissé drágább lehet. A célállomás szintén meghatározó tényező. Nem mindegy, hogy Európába, valamilyen egzotikus országba vagy az Egyesült Államokba készülünk. Előfordulhat természetesen, hogy a tervezett utazás elmarad, erre szintén van megoldás. – Egyfelől az utasbiztosítást nem muszáj az utazás előtt jóval hamarabb megkötni, egészen a nyaralás előtti utolsó egy-két napig kivárhatunk, csökkentve ezzel a kockázatot. A másik lehetőség, hogy amennyiben pár nappal a tervezett utazás előtt derül ki, mégsem tudunk elutazni, jelezhetjük a biztosító cég felé és törlik a biztosításunkat, valamint visszakapjuk a befizetett díjat is. Ilyen esetekben azonban kérdés, mi ennek az oka? Jelenleg a Covid–19-vírus is okozhatja, és amennyiben amiatt nem tudunk elutazni, akár pluszban az útlemondás miatt is kaphatunk egy összeget – hangsúlyozta Burai Tamás.

Minden eset más

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen módon tudjuk bizonyítani a keletkezett kárt, illetve mennyi időt ölel fel a kártérítés. A biztosítási szakértő erre is kitért. – A biztosítási kötvényen minden esetben szerepel egy segélyvonal. Ez egy olyan telefonszám, ami 0–24 órában hívható, és pont azért áll rendelkezésre, hogy ha baj történik, segítséget tudjunk rajta kérni. Magyarul egy nehéz helyzetben tudunk valakivel beszélni, aki segíteni fog nekünk (akár azzal is, milyen papírokat szerezzünk be a kártérítéshez). Az orvosi ellátással kapcsolatban lesznek hivatalos orvosi papírok. Ha esetleg lopás vagy rablás történik, akkor rendőrségi feljelentést kell tenni. A kártérítéshez a rendőrségi papírokra lesz majd szükség. A kárrendezés ideje is változó, lehet már azonnal külföldön rendeződik a dolog. Utólagos kártérítés esetén pedig az a jellemző, hogy – ha minden szükséges dokumentum a rendelkezésre áll – nagyjából 15 nap alatt rendeződik a kárunk.

Burai Tamás szerint indokolt esetben rövidíteni és hosszabbítani is módunkban állhat az utasbiztosításunkat. – Az idő előtti hazautazás lehet biztosítási esemény is, ami azzal is járhat, hogy a biztosító anyagilag hozzájárul a hazautazás költségeihez, és az utazásból elmaradt napok miatt is kaphatunk kártérítést. A hosszabbítás is lehetséges, sőt, lehet olyan helyzet, amikor kényszerből kell pár napot még külföldön töltenünk. Ez egy speciális kérdés, ahol az is számíthat, milyen ok miatt van szükség a hosszabbításra. Illetve akár egy új biztosítás kötése is felmerülhet, de ezt egyeztetni kell az adott társasággal – összegezte.

Péter Szabolcs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában