fotókkal

2021.06.21. 19:44

Engedjük el a felesleges feszültséget! Jógázók tartottak flashmobot Debrecen szívében

A Debreceni Jóga Egyesület nemzetközi programhoz csatlakozva tartott flashmobot Debrecen főterén, hétfőn. A különféle légző-, energetikai- és mozgásrendszeri gyakorlatokkal a felgyülemlett feszültségeket lazíthatjuk fel, a jóga így különösen hatékony módszer lehet a járványhelyzetben is – közölte lapunkkal Zoltai Miklós egyesületi elnök.

Fotó: Kiss Annamarie

Nemzetközi programhoz csatlakozott a már 36 éve működő Debreceni Jóga Egyesület az Indiai Nagykövetségtől és a Magyar Jógaoktatók Szövetségétől kapott felkérést követően. A társaság az elmúlt másfél évben a foglalkozásokat kizárólag online formában tarthatta meg. Most, a Jóga Világnapja alkalmából egy különleges flashmobbal lepték meg a járókelőket Debrecen főterén.

Bertalan Mónika minősített, vezető jógaoktató, a debreceni megmozdulás szervezője lapunknak elmondta, azzal, hogy a cívisváros is részt vett a jeles nap alkalmából szervezett programon, nemzetközi szinten is képviselte hazánkat. – A flashmobról videófelvétel és fotók készültek, amelyek Indiába is eljutnak a Himalájai Jóga Tradíció Swámi Ráma Sadhaka Grama központjának vezetőjéhez, illetve a rendszert nemzetközi szinten összefogó AHYMSIN főszerkesztőjéhez, amellyel 24 ország jógaközpontja értesül az eseményről – mondta, hozzátéve, a rendezvény nemcsak népszerűsít, hanem útmutatás is egyben.

„A résztvevők között akadt olyan, aki már a 80. életévét is betöltötte. Többek között az ő jelenlétük is példa arra, hogy az egészséges, szenvedésmentes, boldog élet bárki számára elérhető.”

A rövid bemutató alkalmával pozitív gondolatokat szerettünk volna átadni, hiszen manapság sokan élnek félelemben. Motivációt kínáltunk a továbblépésre. Fontos, hogy az emberek megtapasztalják a nyugalmat, és képesek legyenek elengedni a felesleges feszültségeket – részletezte.

Spirituális fejlődés

– A digitális térbe szorult találkozásaink eredményessége legfeljebb ötvenszázalékos hatékonyságú, mert a gyakorlatok korrekciójára online nem volt lehetőségünk. A járványhelyzet miatt hozott korlátozó intézkedések mostanra ugyan enyhültek, és már nincs akadálya a személyes találkozásnak, de sokan még most is tartanak tőle, és a folyamatos fertőtlenítés és higiéniai szabályok betartása mellett sem látogatják a foglalkozásokat – erről már Zoltai Miklós, a Debreceni Jóga Egyesület elnöke, Bocskai-díjas, Jóga Rádzsa-díjas, a Magyar Jóga Akadémia vezető tanára beszélt a lapunknak. Elmondta, a különféle légző-, energetikai- és mozgásrendszeri gyakorlatok az izmokban lecsapódó, az izomrendszerben problémát okozó felgyülemlett feszültségeket lazíthatják fel. A mentális béke és a teljes nyugalom elérését pedig a relaxáció vagy a jóga nidrá segítheti.

– A jóga olyan módszer, amely a testi-, lelki-, szellemi- és szociális szintet egyszerre, valamint egyaránt műveli. Olyan alkalmazott gyakorlattudomány, amely segítségünkre lehet a legnehezebb időszakban is. A koronavírus-járvány miatt az embereknek átalakult az alkalmazkodási viszonya, sokan a megváltozott életkörülmények mellett is ragaszkodtak a komfortzónájukhoz. Eltérő módon alakultak a megszokott ingerek, és egyes hatások hiánya a személyiségben különféle zavarokat okozhatott. A mentális zavar következtében úgynevezett autoagresszív állapot jön létre, amelyből hosszú távon szociális problémák alakulnak ki. Megváltozik az önmagunkhoz és a másokhoz való viszonyunk, sokszor türelmetlenség, elégedetlenség, agresszió vagy depresszió üti fel a fejét. A mentális zavar hatással van a szervezet működésére is, így olyan fiziológiás változások jelennek meg, amelyek a keringésre, a szívre és az anyagcserére is komoly hatással vannak – mondta, kiemelve,

mivel ezek a problémák szellemi szinten gyökereznek, ezért a gyógyszerek helyett a jóga lehet segítségünkre a kezelésben.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése 2014-ben nyilvánította a Jóga Világnapjává június 21-ét.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában