kérjünk tanácsot

2021.06.09. 12:19

A várandósság előtt és alatt is segítenek a gyógynövények

A babát tervezőknek rendszerint változtatniuk kell a megszokott táplálkozásukon.

2020.03.25 Szekszárd, Bien Mónika szekszárdi lakos gyermeket vár. Illusztrációs fotó. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: MW-archív

A gyógynövényeknek fontos szerepe lehet a gyermekvállalást megelőző időszakában. A témában Nagyné Halász Anna természetgyógyászt kérdezte a Napló. A szakember elmondta: babatervezéskor elengedhetetlen az egészséges életmódra való törekvés mindkét fél részéről.

– Érdemes ismerni a táplálékunk jótékony hatását, egyebek mellett megerősíti a méhfalat a fagyöngytea, a spermiumszámot pedig növeli a fürjtojás sárgája és a zeller. A hormonegyensúly felborulása nehezítheti a teherbeesést, de a nemi hormonok serkentését segíti a cickafark-, a palástfű, a zsálya, a kecskeruta, a kamilla és a pásztortáska is. A felkészülés időszakában érdemes először méregteleníteni csalán- és diólevélteával – mondta, kiemelve, gyógynövények fogyasztásához mindig kérjünk szakértői tanácsot.

Fotó: MW-archív

Szabad vagy sem?

A magzat az édesanya vérkeringésén keresztül jut a táp­anyagokhoz, ezért körültekintőnek kell lennünk ebben az időszakban az alkalmazott gyógynövényekkel is. – Várandósság idején tilos olyan gyógynövényeket vagy azok teáját fogyasztani, amelyek alhasi vérzést okozhatnak, ez koraszüléshez vagy vetéléshez vezethet. A tiltott kategóriába tartozik a fagyöngy, azt csakis a városadósság tervezésekor javallott fogyasztani, a fehér üröm, a fodros mályva. Emellett kerülendő a méregtelenítő hatású gyógynövény, így egyebek mellett a csalán, ami a babáknál fejlődési rendellenességet okozhat. Továbbá akadnak olyan, úgynevezett fitohormonokat tartalmazó gyógynövények is, amelyek bizonytalan tüneteket kelthetnek. Ilyen a barátcserje, a komló, a cickafark-, az orbáncfű. Azt javaslom, kerüljük a rozmaringot, a petrezselymet, a köménymagot, a zsályát, a lestyánt, az édesgyökeret, a borókát és a bodzát is – részletezte.

Jótékonyan hat a szervezetre a várandósság ideje alatt az immuntámogató, magas C-vitamin-tartalmú csipkebogyó, gyömbér és homoktövis, a gyulladáscsökkentő, kalcium- és magnéziumtartalmú kamilla, valamint a vértisztító tejoltó galaj is. A szakember hangsúlyozta: terhes nő minden esetben csak csekély mennyiségű gyógyfüvet tartalmazó teát fogyasszon, és legfeljebb naponta egyszer.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában