szakértőt kérdeztünk

2021.06.13. 11:00

A változásnak oka van – egyre növekszik a bőrdaganatosok száma hazánkban is

Nem egyszerű nyáron azoknak a dolga, akiknek érzékeny a bőre, vagy esetleg sok anyajegyük van.

Az anyajegyeket egy speciális nagyítóval vizsgálják meg a szakemberek | Fotó: MW-archív

A fehér bőrűeknek szakértők szerint egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés időre érdemes a napra kimenni, és akkor is gondoskodniuk kell a megfelelő fényvédelemről, s az anyajegyeseknek szintén különösképpen ügyelniük kell a bőrük védelmére. Bármilyen csábító is a kellemes, melengető nyári napsütés, az egészségünk megőrzése érdekében jobb, ha mellőzzük a hosszabb ideig tervezett napozást. Ha valamilyen elváltozást fedezünk fel a bőrünkön, az anyajegyeinken, ne várjunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Óvatosan a napon

Fotó: Varga Viktória-archív

– A cél, hogy minél hamarabb felfedezzük a rendellenes elváltozásokat – erre figyelmeztetett Varga Viktória bőrgyógyász. Mint mondta, a rendszeres anyajegyszűrés kulcsfontosságú és elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük a bajt. – Az anyajegyek jól látható helyen vannak legtöbbször, a háton találhatóakat pedig kísérjék figyelemmel a családtagok. Szerencsére saját tapasztalatom, hogy többen a hozzátartozójuk javaslatára érkeznek hozzám vizsgálatra, és sokszor kiderül, hogy joggal aggódtak a páciensért a szerettei. Az elváltozásoknak mindig van oka, és azt fel kell tárni. Nem érdemes várni a szűréssel. Az, akinek száznál kevesebb anyajegye van, évente legalább egyszer kérje szakember véleményét, de azok, akiknek nagyon sok anyajegyük van, vagy pedig a családjukban volt melanomás – bőrrákos – beteg, ennél is sűrűbben nézessék azokat, javaslom a félévente, háromhavonta történő teljes vizsgálatot. Abban az esetben is ugyanez a helyzet, ha valakinek korábban távolították el anyajegyét azért, mert az nem volt jóindulatú. A vizsgálat semmiféle kellemetlenséggel nem jár, mindössze a bőr felületén lévő anyajegyeket egy speciális nagyítóval nézik meg egyesével a szakemberek – mondta. Ha egy anyajegy megnő, vagy a színe megváltozik, azonnal forduljunk orvoshoz.

Az anyajegyeket egy speciális nagyítóval vizsgálják meg a szakemberek | Fotó: MW-archív

A szakember a nyári szezonnal kapcsolatban a gyermekek védelmére hívta fel a figyelmet. – A gyermekkori leégések száma befolyásolhatja a felnőttkorban kialakuló melanomák, valamint egyéb bőrdaganatok számát. Úgy tartjuk, hogy a napfény hatása összeadódik. Hiába cserélődnek a hámsejtek 24 naponta, a genetikai információ mégis megőrződhet, adott esetben pontosan a pigmentekben. Természetesen enélkül is nagyon fontos, hogy a gyerekeket védjük a káros napsugárzástól. Nyáron, strandidőben adjunk rájuk napozó- vagy úszódresszt, ezek a legkisebb gyerekeknek hasznosak lehetnek. A kilátszó bőrfelületeket pedig mindig megfelelő védőkrémekkel kenjük be. Emellett fontos, hogy kalapot is viseljünk. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is. A kopasz fejbőr nagyon hamar leéghet, és egyhamar okozhat problémát, akár daganatos elváltozások is kialakulhatnak a fejbőrön. Azt javaslom, hogy 11 és 15 óra között a tűző napon ne tartózkodjunk. Ha tehetjük, kísérjük figyelemmel az UV-sugárzás aktuális mértékét, és akkor, amikor az 8-nál magasabb, ne menjünk ki a napra – mondta.

Többféle típus

A Fitzpatrick-skála a bőrtípusok azonosítására, osztályozására használt leíró táblázat. A bőrgyógyászati besorolás szerint négy típust különböztethetünk meg. Az egyes számú besoroltak a porcelánfehér bőrű, jellemzően vörös hajú, világos szemű emberek, ők a javaslat szerint egyáltalán nem tartózkodhatnak a tűző napon, hiszen sosem tudnak lebarnulni, helyette csak leégnek. A második csoportban A és B típus is van, ide azokat sorolhatjuk, akik szintén fehér bőrűek, világos hajúak és szeműek, valamint szeplősek, ők néhány perc alatt leégnek a tűző napon. Magyarországon a legtöbben a hármas típusba sorolhatók, ők barna hajúak és szeműek, már jobban bírják a napfényt, barnulnak is, nemcsak égnek, de fontos, hogy ők is hajlamosak a bőrrákra.

A szakember kiemelte: a skála a D-vitamin pótlásához is irányt mutathat. – A nagyon világos bőrűek néhány perc alatt fel tudják venni a kellő mennyiségű D-vitamint a szabadban, azok pedig, akiknek sötétebb tónusú a bőrük, több időre van szükségük a napon a vitaminpótláshoz – tette hozzá.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában