Madárlesen

2021.05.12. 15:53

Szereti megosztani a természet közelségét Balla Dániel

Bár nem tartja magát fotósnak, gyönyörű fényképeket készít a madarász.

Forrás: Balla Dániel-archív

Fotó: Daniel BALLA

– Persze nagyszerű dolog utólag nézegetni a fotókat, de számomra sokkal inkább a felelevenedő emlékek számítanak, mint maga a vizuális tartalom – mondta a Naplónak Balla Dániel madarász. Annak ellenére, hogy a fotózás a fiatalember munkájának csak „mellékvágánya”, lenyűgöző madárfotókat készít.

Egy életen át

– Alsó tagozatos voltam, amikor a Magyar Madártani Egyesület madarász­suli-programja egy nagyszerű befogadója volt a „hozzám hasonlóaknak”. Itt egy délutáni foglalkozáson volt téma a madárvilág, megtanultuk ott csodálni a legapróbb részleteket, illetve a különbségeket az egyes madarak között – emlékezett vissza. A debreceni fiatalember azt mondja, a meghatározó hobbi hatással volt a tanulmányaira is.

A Debreceni Egyetemen biológusként végzett, és jelenleg is több szálon kapcsolódik a természetvédelmi munkához, emellett a turizmus kis szegletében is dolgozik, amelyben külföldi madarászokat vezetnek a legjobb hazai madarászhelyeken – többek között a Hortobágyon –, hogy a legteljesebb képet és élménycsomagot kapják a Kárpát-medence madárvilágából és természeti csodáiból.

– Mindenhol készítek fényképeket, és a madarászat már nem csupán hobbi, hanem inkább életforma, és emiatt egy külföldi utazás sem úgy telik el számomra, mint az átlagos turistáknak. Nem a tömegeket megmozgató látnivalók vonzanak. Sokszor az országoknak azokban a szegletében fordulok meg, amelyeket a külföldiek elől leginkább rejtegetni szoktak, egyes madarakat ugyanis csak ilyen helyeken lehet megtalálni – fogalmazott Balla Dániel. Megtudhattuk tőle azt is, hogy két éve Debrecenből Balmazújvárosra költözött, mert így a Hortobágy közvetlen határában lehet, szinte mindennap megfordul a tájegységen. Azt is elmondta, hogy amennyire lehet, kerüli a városokat.

Balla Dániel Portugáliában (Fotó: Balla Dániel-archív)

– Természetesen azért a parkokban is találunk még a madárvilágból csodálni való szemelvényeket, és sokszor közelebb is tudunk hozzájuk kerülni, mert az itt élő egyedek sokkal inkább megszokják maguk körül az embereket – vélekedett Balla Dániel. A beszélgetés zárásaként hozzátette, azon szerencsések közé tartozik, akik munkájukként azt csinálják, amit leginkább szeretnek. – Jó érzéssel tölt el, ha a madarász vendégeink elégedettek, és ugyanúgy örülnek egy-egy madár látványának, ahogyan én. Szeretem megosztani a bennünket körülvevő természet sokszínűségét.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában