lassan lekerül a zárt cipő

2021.05.22. 09:48

Más szerepel a fókuszban hatvan év alatt, és más fölötte, ha körömápolásról van szó

Az évek múlásával részben gyengülhet a köröm szerkezete, ha pedig fennáll valamilyen egészségügyi probléma, akár cukor-, pajzsmirigy- vagy hormonális betegség, akkor annak bizonyosan láthatóvá válnak a jelei a körmökön.

A rosszul választott lábbeli deformitáshoz vezethet | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Emellett idővel a köröm elszíneződhet, barázdáltabbá válhat, továbbá megvastagodhat, és az esetleges rágás miatt kiszélesedhet.

Váradi Gréta kéz- és lábápoló | Fotó: Váradi Gréta-archív

Váradi Gréta kéz- és lábápoló specialista a Napló érdeklődésére elmondta: ápolt és egészséges körmökért helyes körömvágási technikával és hozzáértő támogatással harcolhatunk. Szavai szerint különbséget lehet tenni a hatvan év alattiak és felettiek körömápolási szokásaiban. – A fiatalok köröm­ápolását tekintve főként a géllakozás kerül szóba, férfiak körében pedig a körmök, a körömágyak ápolása. A hatvan év alattiak egyre nyitottabbak a kéz- és lábápolási trendekre, de még ma is jellemző, hogy a legtöbben akkor fordulnak segítségért, amikor már le kell venni a zárt cipőt. Ezen túl azt tapasztalom, hogy ha valamilyen probléma áll fenn, akkor a kezelés tanácsait meghallgatják, elfogadják és betartják. Ez azért fontos, mert egy esetleges deformitás vagy egy gombás fertőzés esetén a szakember dönteni tud, hogy egyáltalán szabad-e, érdemes-e beavatkozni, vagy egyenesen szakorvoshoz kell fordulni – mondta.

A kéz- és lábápoló specialista a hatvan éven felüliek körömápolási szokásairól szólva kiemelte: esetükben már nem feltétlenül a probléma megszüntetése a cél, inkább a panaszok enyhítése. – Az idősebb vendégek körmein már látszanak a munkával töltött évek. Sokuknak megvastagodott a körme, ezeket vékonyíthatjuk, de olyan esetek is vannak, amikor egy fekvőbetegnek kell a körmét ápolni, ilyenkor egy alapos és szakszerű körömvágás és csiszolás is eredményes lehet. Ebben az esetben már nem az esztétika a legfontosabb szempont, hanem az, hogy kényelemesen érezze magát a vendég, ne legyenek fájdalmai a hétköznapokban – mondta.

A fiataloknak az esztétika miatt fontosak az ápolt körmök, az idősebbek esetében a panaszok enyhítése a fő cél | Fotó: Shutterstock

Hozzátette: szakemberként hasonlóképpen járhat el a kéz- és lábkörmök ápolásában. Egy elvékonyodott felület esetében sosem alkalmaz további csiszolást, helyette vitaminokkal táplálja a körmöket. – Egyebek mellett a japán manikűrrel segítünk az elvékonyodott körmök ápolásában. Ez egy méhpempős, tápláló kezelést jelent, amely erősítheti a köröm szerkezetét. Ha pedig az ellenkezője, a köröm megvastagodása okoz kellemetlenséget, akkor azt finoman lehet csiszolni addig, amíg nem érzékeny a köröm. Ha bakteriális vagy gombás fertőzés van alatta, azt ki tudjuk tisztítani, és tanácsot tudunk adunk az otthoni kezelésre. Ha a kézen szembetűnő a probléma, akkor speciális protézissel pótolható a köröm – tette hozzá.

A rosszul választott lábbeli deformitáshoz vezethet | Fotó: Shutterstock

Egy rossz döntéssel súlyos bajt okozhatunk

Váradi Gréta arról is beszélt a Naplónak: az évek elteltével normális, hogy megváltozik a körmünk szerkezete, hiszen egyre inkább vastagszik a szaruréteg. Ugyanakkor kiemelte, hogy vannak olyan esetek, amelyek nem a természetes öregedés miatt jelentkeznek.

A szakember hangsúlyozta: nagyon sok estben a nem helyesen megválasztott lábbeli okoz körömproblémákat. – Egy rosszul kiválasztott cipő fájdalommal járó köröm­benövést, csontozatdeformálódást, valamint ortopédiai elváltozást is eredményezhet. Ezek a tényezők a körmöket is befolyásolják, így azok idővel felpuhulhatnak, sérülhetnek, illetve deformálódhatnak. Érdemes tehát megfelelő lábbelit választani. Ez mindig legyen könnyű, rugalmas, illetve olyan, amely a lábra nehezedő terhet képes megfelelően eloszlatni. A cipősarok magassága is lehet kényes kérdés, hiszen a hölgyek egy része nem szeret lemondani a mutatós magas sarkakról, azt összekapcsolják a divattal, a nőiességgel, az eleganciával. Azt azonban érdemes tudni, hogy a megfelelő magasság mindössze két-három centiméter, ez az, amit még hétköznap is bátran viselhetünk. Emellett fontos, hogy ne válasszunk olyan lábbelit, amely túl szűk, mert abban egymásra torlódhatnak a láb­ujjak, s ez hosszú távon fájdalmas és szembetűnő változást eredményezhet. Fontos arra gondolnunk már húsz-harminc évesen, hogy egy ma rosszul meghozott döntés később visszafordíthatatlan problémát okozhat – figyelmeztetett Váradi Gréta.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában