Ne essen pánikba!

2021.05.08. 10:38

Közeleg a vérszívók ideje

Az enyhébb téli időjárás idén is kedvezhet a kullancsok elszaporodásának.

2020.05.02._Balassagyarmat_Kullancsos illusztráció_A szabadban a kirándulóknak már leselkednek az apró, de annál nagyobb bajt okozó kullancsok. Az enyhe tél kedvezett annak, hogy elszaporodjanak a vérszívók._Készítette: Torjay Attila

Forrás: MW-archív

Fotó: Torjay Attila

Feltehetően az elmúlt tél sem okozott jelentős veszteséget a kullancspopulációban, így idén is számíthatunk a kártevők nagyszámú jelenlétére. Nagy Antal, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Növényvédelmi Intézetének a docense a Napló kérdésére elmondta, az elmúlt hetek rövidebb hideg időszakai valószínűleg már nem vetik vissza az idei kullancspopuláció számát.

Fotó: Nagy Antal-archív

– A kullancsok jól bírják a környezeti változásokat, bár az enyhébb időjárási körülményeket mind a nyarat, mind a telet tekintve jobban kedvelik, ezt jelzi az elterjedésük is. Magyarországon leginkább a Dunántúlon és az Északi-középhegység területén fordulnak elő nagyobb számban. Élőhelyi igényeiket tekintve is inkább a mérsékeltebb területekhez kötődnek: nedves gyepekhez, vízpartokhoz, üde erdőkhöz. A Kárpát-medencében két tucat fajukkal kell számolnunk, a leggyakoribb a közönséges kullancs. Ez a faj található meg parazitaként leginkább embereken, háziállatokon – mondta a szakember.

Ne essünk pánikba!

A kullancscsípés önmagában nem nagy probléma, bár a helye utólag fájdalmas lehet. A problémát azok a kórokozók jelentik, melyeket a paraziták gazdaként hordoznak. Egy kullancs általában több gazdából táplálkozik az élete folyamán, így lehetőség van különböző betegségek átvitelére – emelte ki. Ezek lehetnek emberre is veszélyesek, mint a Lyme-kór vagy a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, kutyák esetében pedig a babéziás megbetegedés, melyet a kutyakullancs okoz. – A megbetegedések szempontjából viszonylag jó helyzetben vagyunk országosan, mert mindkét betegség, illetve a kullancsfertőzöttség szempontjából is az enyhébben fertőzött területek közé tartozik a keleti régió, de azért itt is előfordulnak ezek a betegségek. Fontos azonban, hogy ha kullancsot találunk magunkban vagy háziállatunkban, semmiképp se essünk pánikba, mert egy csípés még nem jelenti azt, hogy megbetegedtünk. A kullancspopulációnak csak egy része fertőzött, és ezek a példányok sem fertőznek minden esetben – mondta. Egyúttal felhívta a figyelmet arra:

„Érdemes átnéznünk magunkat például egy erdei séta után, ha azt feltételezzük, hogy kullancs kerülhetett belénk vagy kedvencünkbe.”

Ha megtaláljuk a vérszívót, akkor ne nyomkodjuk, piszkáljuk, ne kenjünk be semmivel az állatot. Ha van nálunk egy szemöldökcsipesz, akkor a bőrhöz a lehető legközelebb megfogva minél gyorsabban távolítsuk el, hogy a legkisebb esélye legyen a tápcsatornájában lévő esetlegesen fertőző betegséget belénk oltani. Háziállatainkat is ellen­őrizzük! A kutyák, macskák esetén nyakörvek, rácseppenthető oldatok formájában különböző védekezést segítő anyagokat alkalmazhatunk. Vannak kullancsriasztók, amelyeket mi magunk is használhatunk, de ezeknél érdemes figyelni, hogy a hatékonyságuk különböző, és viszonylag rövid ideig hatásosak, így az önellenőrzés ezek használata mellett is kiemelendő. Fontos a megfelelő, zárt ruházat is – tette hozzá végezetül.

PL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában