Szépségtippek

2021.04.24. 13:47

Csúnyán megjárhatjuk a lejárt szavatosságú kozmetikumokkal

Sminkeltávolítás és mértékletesség – akár a fakó arcbőrtől és a ráncoktól is megóvhatnak.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Bizonyára sokunkkal megesett már, hogy elfelejtettük edzés előtt lemosni a sminket, vagy olyan arc­ápolási termékeket használtunk, amelyeknek már lejárt a szavatossági idejük, mondván hogy „nem lehet belőle gond”. Rézműves Bernadett kozmetikus másképp vélekedik. – Célszerű lemosni a sminket, mielőtt sporttevékenységbe kezdünk, mert edzés közben az izzadással salakanyagok és méreganyagok távoznak a szervezetünkből. Ha smink van rajtunk, az eltömíti az arcbőr ilyenkor tág pórusait, és ebből alakulnak ki később a pattanások, aknék – részletezte a szakértő.

Fotó: Rézműves Bernadett-archív

Megtudhattuk, a sminket alvás előtt is mindig el kell távolítani, ugyanis ha ezt nem tesszük meg, az károsodást okozhat az arcbőrön, hiszen amíg mi mélyen álmodunk, az arcunk regenerálódik. – Ha nem tisztítjuk meg az arcunkat lefekvés előtt, akkor a rajta maradt sminkrétegek vagy egyéb kosz meggátolja a bőr természetes légzését, ami szintén pattanásokhoz vezet, nem beszélve a száraz, fakó bőrről, melyen később idő előtti ráncok jelennek meg – figyelmeztet Rézműves Bernadett. Mint mondta, arcunk megannyi környezeti hatásnak van kitéve nap mint nap, és sokak estében még egy réteg smink is rajta van. Ha nem figyelünk oda a rendszeres tisztításra, az az arcbőr minőségének romlásához vezethet.

Számít a dátum

„Azt javaslom: ha egy terméknek lejárt a szavatossága, és úgy látjuk, megváltozott az állaga vagy a szaga, dobjuk ki!”

– hívja fel a figyelmet a szakértő.

Kiemelte, csúnya irritáció, allergia alakulhat ki akár egy hidratáló krémtől is, ez nagy sebekkel gyógyul, hónapokon keresztül, és akár gyógyszeres beavatkozás is szükséges lehet. – Még egy szempillaspirált sem érdemes három hónapnál tovább használni, mert súlyos szemgyulladás is kialakulhat – hangsúlyozta. Arra is kitért: nem érdemes túl sokat „sikálni” az arcunkat. – Ezt általában azok csinálják, akiknek aknés, zsíros az arcbőrük, azt remélve, ezzel segítenek a helyzeten. Ez sajnos tévhit. Minél többet mossuk az arcunkat, és minél több szárító terméket használunk, annál rosszabb: zsírosabbá válik a bőr, ahol pedig addig semmi probléma nem volt, ott száraz lesz, hámlik – taglalta. Ilyen esetekben szakember felkeresését javasolja.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában