Igazi ízkavalkád

2021.04.20. 16:18

Akár palacsintatészta is készülhet az eperből

A menta, bazsalikom, citromfű és a pezsgő is jól kombinálható a közkedvelt gyümölccsel.

Forrás: Varga István-archív

Hamarosan érik az eper, ami hazánkban az egyik legnépszerűbb gyümölcs, melyet magában és sütemények vagy turmixok formájában is előszeretettel fogyasztanak az emberek. A Napló Varga István nyers séffel beszélgetett arról, hogy milyen különlegesebb ételekhez használhatjuk még fel a közkedvelt piros finomságot. – Azt gondolom, hogy az emberek nem csak az ízéért, hanem az általa nyújtott élményért is keresik az epret, hiszen annak érése összefügg a kellemes tavaszias idővel, amikor már a nyár szele is meg-megcsap minket – fogalmazott.

Varga István

– Általában május elején tapasztalok fokozott érdeklődést iránta, ilyenkor én is próbálom előtérbe helyezni az epres desszerteket – tette hozzá a séf, aki azt tanácsolja, hogy aki teheti, ebben a nagyjából egy hónapot lefedő szezonban hazai epret vásároljon, mert ezek íze is zamatosabb, és kevesebb vegyszerrel is kezelik őket. Mint megtudtuk, a legegyszerűbb finomság, amit elkészíthetünk, egy könnyed gyümölcssaláta, amikor is az epret más gyümölcsökkel együtt, kedvünkre ízesítve fogyasztjuk, de természetesen a szakember hozott pár extravagáns felhasználási módot is. – Az eper ízével rendkívül jól kombinálható a menta, a bazsalikom, a citromfű és a pezsgő is, ezeket a variációkat akár torták ízesítésére is szoktam használni – mondta Varga István.

Igazi különlegességnek számít az epres nyers vegán palacsinta, melynek a „tésztája” is eperből készül.

– Ha almát és epret leturmixolunk, majd a szétkent masszát aszalógépben egy estét állni hagyjuk, másnapra egy rugalmas gyümölcslapot kapunk – osztotta meg az elkészítési módot. – Ezt meg lehet tölteni a mandulatej készítéséből visszamaradt fehér mandulabéllel, ami állagra nagyjából olyan, mint a túró. Ha ezt összevágott eperrel és összenyomkodott epervelővel összekeverjük, rendkívül ízletes tölteléket kapunk. Más ízű töltelék, például datolyával ízesített mák esetén összeturmixolt epret is használhatunk öntetként – tette hozzá.

Fotó: Varga István-archív

Bár elsőre biztosan nem gondolnánk erre a párosításra, de az epres rukkolás saláta is rendkívül ízgazdag étel. – A salátát balzsamecettel vagy tamari szósszal is lehet ízesíteni. Ha még különlegesebb ételre vágyunk, akkor frissen roppantott rózsaborssal, sóval, citromlével és apróra vágott fokhagymával ízesített mandulapéppel is összekeverhetjük – adott ötleteket Varga István. Turmix, shake és krémleves formájában is népszerű az eper. – Egy kis mandulatejjel összeturmixolva, édes szájúaknak esetleg egy kis agavé sziruppal vagy rizsmaláta sziruppal felturbózva nagyon finom és egészséges, ásványi anyagokban gazdag shaket kapunk. Ezen a módon krémlevest is készíthetünk, amit én ördögnyelv gyökeréből készült konyakliszttel szoktam besűríteni, majd levesbetétként pár felvágott epret adok hozzá – tanácsolta a szakember.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában