Édeset is, sósat is

2021.03.29. 18:14

Receptötletek és tanácsok a húsvéti készülődéshez

Az elkészítési folyamatok egyszerűek, az alapanyag költsége kevés, az íz tökéletes.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Habár az idén nem fogadhatunk vendégeket húsvét alkalmával, mégis ajánlott friss süteményt tenni az asztalra a családunk vagy önmagunk kényeztetésére. Lássuk, melyek a legegyszerűbben elkészíthető finomságok, melyek költsége a pénztárcánkat sem terheli meg.

A tavaszi időszakban jobban kedveljük a könnyed süteményeket, főként azokat, amelyek nem jelentenek megterhelést a gyomrunknak a tömény ízük miatt, s könnyen elfogyaszthatók. Kiváló választás lehet egy mézes krémes, mely a kissé habos ízvilágával adja át a könnyedség élményét. Felszeletelve akár házimunka közben is bekapható belőle egy darab. Bár kissé időigényes az elkészítése, de a végeredmény után úgy fogjuk gondolni, hogy minden ráfordított percet megért. Emellett a tiramisu lehet a család legújabb kedvence, hiszen a recept elronthatatlan, pillanatok alatt elkészül, és már önmagában a kinézete is beindítja a nyáltermelést. Könnyed, friss és isteni finom. A tavaszi édes sütemények listájából természetesen kihagyhatatlan az almás-omlós, a répatorta és a kókuszgolyó is.

Sós falatok

Népszerűek az édes sütemények, de sokan inkább a sós ropogtatnivalókat kedvelik. Ezek esetében is érdemes figyelembe venni, hogy számos olyan recept létezik, melyek pénztárcabarát jellegük mellett nem igényelnek sok időt, és rendkívül finomak. Egyik ilyen örök klasszikus a pogácsa, mely kedvünk szerint alakítható: lehet sajtos, tepertős vagy akár túrós is.

Úgy tűnik, a sajtos rúd soha nem megy ki a divatból, amit nem is csodálunk, hiszen könnyen fogyasztható, finom és több napig is tárolható, akár le is fagyasztható. Így biztosan egy falat sem megy kárba belőle. Húsvétkor azonban mindenki kedvence a tojáskrém, melyet el lehet fogyasztani magában vagy pirítóson tálalva egyaránt.

Csire Fanni profikhoz méltó tortákat készít az év minden szakaszában | Fotó: Csire Fanni-archív

Az ízletes tavaszi torták idénye

Az év ezen időszakában népszerű a répatorta, a legtöbb háztartásban mindig készül egy, de van, hogy több is, hiszen nagyon finom, így hamar gazdára talál minden szelet. Tavasszal kiváló dísze lehet még az asztalnak egy citrom-, csokoládé- vagy gyümölcstorta is. – Ha tavaszi tortán gondolkodunk, akkor egy vidám, virágos díszítésű finomság jut először eszünkbe. Mindenképp egy könnyed tejszínes vagy joghurtos, gyümölcsös krémet kombináljunk vaníliás piskótával – mondta Csire Fanni hobbicukrász, majd hozzátette: pluszízt ad, ha a gyümölcsöt nemcsak a krémben használjuk fel, hanem készítünk egy vékony gyümölcsös zseléréteget is, vagy éppen friss és liofilizált formával díszítjük.

Kreatív ötletelés

A tavaszi hónapok sajnos még nem bővelkednek friss hazai gyümölcsben, picit nehezebb ilyenkor a helyzet, mint nyáron. Természetesen lehet kapni márciusban is import epret, málnát, áfonyát vagy éppen a fagyasztott változatukat, de ha díszítéshez használnánk ezeket, akkor érdemes várni legalább május végéig, hogy ízesebb gyümölcsökkel dolgozhassunk. – Ezt az időszakot át lehet hidalni azzal, ha a nyáron kimaradt bogyós gyümölcsöket lefagyasztjuk, és azt használjuk fel – emelte ki Csire Fanni. – A tortákhoz a tavaszi hónapokban mindenképp világos és pasztellszíneket válasszunk, elsősorban a fehéret, a rózsaszínt és a lilát. Ha virágokat készítünk, vagy húsvéti dekort választunk, akkor megjelenhetnek a zöld és a kék árnyalatai is – fűzte hozzá.

A hobbicukrász elmondta: a tortakészítés folyamatában a dekorálás a kedvenc része. – A díszítést már előre ki szoktam találni, tervezgetek, rajzolgatok, hogy minél tökéletesebb legyen majd az összkép. Szeretek játszani a színekkel, ehető csillámporokkal, sokszor készítek díszítőelemeket csokiból, izomaltból, marcipánból vagy fondantból – osztotta meg.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában