gasztronómiai kaland

2021.03.22. 08:57

Így ropog egy rovar: sáskát ettünk!

Néha megéri feszegetni a korlátainkat, nem igaz?

Elsőre lazán kijelenthetnénk, hogy Földünknek ezen a részén a gasztronómiai hagyományoknak szinte egyáltalán képezi részét a különböző rovarok, bogarak fogyasztása. Pedig érdemes tisztában lenni vele, hogy ezek is ugyanúgy az ízeltlábúak törzsébe tartozó állatok, mint a királyrák vagy a homár, amelyek viszont több embernél is előfordulnak a menüben.

A szöcskék, tücskök vagy sáskák azonban számos pontján a világnak hasonló gyakorisággal végzik ebédként, mint gerinces társaik. Mexikóban például kedvelt csemege a chapulín, azaz a mezei szöcske, amely utcai árusoktól sütve, de hatalmas zacskós kiszerelésben boltból is beszerezhető.

A rovarevés láthatóan egyre nagyobb teret nyer Európában is, és többet jelenthet egyszerű hóbortnál, ennek pedig számos oka van. Fontos például, hogy tenyésztésük jóval kevesebb vizet igényel, mint mondjuk a szarvasmarháké, valamit ezeknek az állatoknak rendkívül magas a proteintartalma. Az internet korában semmi sem lehetetlen, néhány kattintással már magunk is beszerezhetjük például az ehető tücsköket, sőt a testépítés világában jártas emberek már tücsöklisztről is hallhattak. Hasonló a helyzet a sáskával, amely ráadásul több ízesítésben, hazai forgalmazón keresztül is elérhető. Mi egy boros-paradicsomos fűszerezéssel próbálkoztunk.

Az evési kísérletben – az aktuális menü jellegét tekintve – a legnagyobb akadályt saját magunk jelentjük, illetve a tudat, hogy olyasmit készülünk fogyasztani, aminek általános tudásunk szerint semmi keresnivalója nem lenne a szánkban. Az igazán kíváncsiak ezen gyorsan túl tudnak lendülni, majd egy pillanat alatt azon kapják magukat, hogy egy sáska ropog a fogaik közt.

A sors iróniája, hogy a dolog lényegi részét tudjuk a legkevésbé bő lére ereszteni. Az élmény nagy része az étel jellegének rendkívüliségére korlátozódik, hatalmas ízbéli csodára ne számítsunk. Ha sáskát eszünk, fontos, hogy először távolítsuk el a szárnyakat, az állatnak ez a része nem igazán fogyasztható, a durva kitint gyakorlatilag lehetetlen elrágni. Az első ízlelés leginkább szotyolára emlékezetet, némi csirkés utóhatással, hasonló tapasztalat egyébként több beszámolóban is olvasható. Különböző szószokkal megtámogatható az étel, a sült változatot például előszeretettel fogyasztják majonézzel, méghozzá úgy, hogy azt az olajból kivett sáskák potrohába fecskendezik.

Röviden összegezve: a különleges élmények, újdonságok polcára mindenképp odatehető egy ilyen rendhagyó gasztronómiai kaland, egy próbát bárki számára megérhet. És ki tudja, a jövőben talán sokan közelebb kerülünk az egyes rovarokhoz tányérjainkon, mint gondolnánk.

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában