Megfelelési kényszerek

2021.02.07. 12:43

Túlzott elvárásokkal kerülnek szembe a nők

A cél nem a tökéletes alak elérése, de tény, hogy a jó megjelenés örömet okoz, és erősíti az énképet.

A tornyosuló teendők frusztrációt okoznak, s ez előbb-utóbb a partnerünkön csattan | Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

  • Évek óta számos elvárás van jelen a nőkkel szemben, akár a külsejükről van szó, akár az otthoni teendőkről.
  • A 2021-es év már nem az az időszak, amikor bármelyik háztartási munkát csak a gyengébb nem végezheti el, szükség van kompromisszumokra egy párkapcsolatban, s arra, hogy a férfi is részt vegyen a ház körüli munkákban.
  • Péter Eszter pszichológus elmondta: ez a kisebbik probléma, ugyanis az elmúlt években nagy szerepet kapott a médiában a nők alakja és a „tökéletes” külső. Sok fiatal lány küzd önbizalomhiánnyal és énképzavarral, hiszen a közösségi médiában mások túlretusált képeikkel találják magukat szemben, s ezt tartják követendő példának.
  • Nem új keletű, hogy a nők nagy figyelmet fordítanak a külsejükre, főként az alakjukra. Évszázadokkal ezelőtt is fűzőket használtak az áhított testalkat elérésére. Az elmúlt évek és a jelenlegi időszak legnagyobb különbsége, hogy régen is tisztában voltak az emberek az ideálisnak tartott méretekkel, de csak ritkán kellett szembesülniük ezekkel. Napjainkban korunk ideáljai folyamatosan szembejönnek a túlretusált képeikkel a közösségi médiában, ezzel összehasonlításra késztetve a mai nőket.

    „Az elmúlt években a női test soha nem látott mértékben van szem előtt. A nőiesség és annak ábrázolása leszűkült arra, hogy milyen a testünk, és mennyire vonzó a külsőnk. Azonban a testkép nemcsak az önértékelésünkre és az énképünkre van hatással, hanem a viselkedésünket és a közérzetünket is befolyásolja”

    – osztotta meg lapunkkal Péter Eszter pszichológus.

    Péter Eszter | Fotó: Napló-archív

    – Mivel kiemelt szerep jut a női testnek a médiában, szinte lehetetlen kivonni magunkat a megjelenésünk hatása alól. Azonban azt, hogy mennyire vagyunk elégedettek magunkkal, nem csupán a testtömegindex befolyásolja. Kutatási eredmények szerint azok, akik képesek a szervezetük működésére fókuszálni megjelenésük helyett, egészségesebbek lesznek, és kevésbé fognak stresszelni a társadalmi elvárások miatt. A kutatásokból az is kiderült, hogy a nők leggyakrabban a combjukkal, a fenekükkel és a hasukkal elégedetlenek, úgy érzik, hogy az utóbbinak mindig laposnak kellene lennie – tette hozzá.

    Elvárások kavalkádja

    Többségében a nők színészek és énekesek alkatához hasonlítják a sajátjukat, a sportolókéval egyáltalán nem hozzák összefüggésbe önmagukat. Azonban míg a hölgyek a vékony testet tartják ideálisnak, a férfiak a kerekebb formákat, a nagyobb melleket és a szélesebb csípőt részesítik előnyben. – Az arányok szerepe sokkal fontosabb, mint a konkrét testsúlyé. A férfiak azt tartják a legvonzóbbnak, ha a derék 70 százalékkal keskenyebb, mint a csípő – mondta Péter Eszter. – A problémát az okozza, hogy a nők, akik képtelenek elfogadni a saját testüket, kivetítik a szociális kapcsolataikra a „nem vagyok elég szerethető” érzést. Ezzel egy idő után a hozzájuk közel álló embereket eltaszítják maguk mellől – folytatta. – A divatipar felismerte, hogy a sovány modellek maradandó károkat okoznak a fiatal lányok önképének kialakításában, ezért megjelentek a teltebb modellek is – mondta, majd hozzátette: nehéz helyzetben vannak a nők, hiszen társadalmi és párkapcsolati szinten is rengeteg elvárásnak kell megfelelniük. Legyenek csinosak, de ne tegyék tönkre a közös vacsorát azzal, hogy salátát kérnek öntet nélkül, mentes vízzel.

    A nők állandó problémája, hogy próbálnak megfelelni a társadalmi elvárásoknak, nem pedig önmaguknak | Fotó: Shutterstock

    Nem terhelhető minden tennivalóval egy nő

    Napjainkban számos elvárást állítottak fel a nőkkel szemben. Ezek közül a 2021-es évben a leggyakoribbak: dolgozzon, vezesse a háztartást, de legyen kellően laza és kívánatos. Mivel több összetett dolgot várnak el a gyengébb nemtől, így folyamatosan lavírozniuk kell. – A helyzetet a pandémiás időszak sem könnyíti meg, hiszen rengetegen home office-ban dolgoznak, ennek ellenére szeretnének vonzóak maradni, amit nehéz egy melegítőben megtenni. Azonban érdemes ilyenkor is nagy gondot fordítani arra, hogy megadjuk a tiszteletet a párunknak és saját magunknak is, így öltözzünk ki és sminkeljük magunkat akkor is, ha nem megyünk közösségbe! – mondta Péter Eszter pszichológus.

    A tornyosuló teendők frusztrációt okoznak, s ez előbb-utóbb a partnerünkön csattan | Fotó: Shutterstock

    – Azért, hogy a párkapcsolati érdeklődést folyamatosan fenn tudjuk tartani egy bezártsággal járó helyzetben is, tegyünk mindig a partnerünk kedvére – emelte ki a pszichológus. – Megegyezés kérdése, hogy melyek azok a feladatok, amelyeken egy pár osztozik annak érdekében, hogy egy nőn kevesebb teher legyen. Ha valaki ideális párkapcsolatban él, fontos, hogy megtalálja ezeket az arányokat, hiszen 2021-ben már nincsenek olyan feladatok, melyeket csak egy nő végezhet el. Elengedhetetlen, hogy nyitottak legyenek a férfiak is, és ott segítsék a partnerüket, ahol csak tudják – mondta, majd hozzátette: mindenki el tudja dönteni, melyek azok a háztartási tevékenységek, melyeket kevésbé részesít előnyben, és eszerint lehet kompromisszumot kötni, hiszen ezáltal sokkal boldogabbá válhat a párkapcsolat.

    Vámosi Kira

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában