Súlyos szövődmények

2021.02.28. 09:12

Sokszervi gyulladást válthat ki a koronavírus a gyerekeknél

Leginkább a gyerekeket érinti ez a megbetegedés.

20210210 sasleltár

A betegség – mely leginkább a 10–14 éves gyermekeknél fordul elő – a szakemberek véleménye szerint nagyon ritka, de súlyos szövődménye a koronavírus-fertőzésnek, ezért mindenképpen komolyan kell venni. Dr. Szabó Zoltán belgyógyász szakorvos egyebek közt a gyulladás tüneteiről, illetve szövődményeiről beszélt a Naplónak.

Három csoport

A koronavírussal kapcsolatban az elmúlt egy évben nagyon sokszor hallhattuk, hogy a járvány a gyerekekre nem annyira veszélyes, mint az idősebbekre, krónikus betegséggel küzdőkre. A gyerekeknél többnyire enyhe panaszok jelentkeznek, ha esetleg megfertőződnek. Azonban már a járvány első hulláma alatt regisztráltak olyan megbetegedést fiatalkorúak körében, amelyre úgy lehet tekinteni, mint a koronavírus-fertőzés szövődményére. A belgyógyász megerősítette: eddig Magyarországon körülbelül százhúsz kisgyermeknél állapítottak meg sokszervi gyulladásos megbetegedést, amelynek egyébként – az esetek kis százalékában – végzetes kimenetele is lehet. – A koronavírus szempontjából három csoportba sorolják a gyerekeket: megfertőződik, de nem lép fel kellemetlenség, valakinél enyhe panaszok jelentkeznek, míg másoknál túl­aktiválódik az immunrendszer, és súlyos tünet­együttes lép fel: magas láz, a testen kiütések, kötőhártya-gyulladás, nyálkahártya-gyulladás – ezek egyébként más, régebbi fertőzések kapcsán is megmutatkoztak, amit Kawasaki-szindrómának is neveznek – mondta.

Fotó: dr. Szabó Zoltán-archív

Gyógyszeres kezeléssel

Érdeklődésünkre a szakorvos úgy fogalmazott: bármelyik szervünket érintheti a megbetegedés – ezt nem lehet pontosan megmondani, mivel nem tudjuk, milyen hajlamosító tényezőkre kell odafigyelni. – Természetesen nem kell azonnal a háziorvoshoz rohanni, ha a gyermekünknek hőemelkedése lesz, azonban ha a magas láz nem múlna el, illetve az imént felsorolt tünetek jelentkeznének, akkor mindenképpen meg kell mutatni egy orvosnak. Gyógyszeres kezelés szükséges – mint a legtöbb kóros állapot esetében, ha a tünetek nem múlnak –, hiszen ki kell védeni a sokszervi elégtelenséget. Az eddigi tapasztalatok szerint ha a beteg megkapja a gyógyszert, ami általában szteroid, akkor néhány nap alatt sikerül kontrollálni a gyulladásos tüneteket. Ritka az az eset, amikor a kezelés nem hat, és súlyos szövődmény keletkezik, vagy végzetes kimenetel történik.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában