állásinterjú

2021.01.08. 17:24

Rossz öltözet miatt is elutasíthatnak

Fontos, hogy legyen kiépítve a napirendünk a munkanélküli mindennapok alatt is.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A 2020-as év nem kímélte a munkaerőpiacot. Nehéz helyzetbe kerültek a munkáltatók és a munkavállalók, de pályakezdőnek lenni sem egyszerű mostanság. – Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk elfogadni, egyes körülmények nem állnak az irányításunk alatt – mondta Szép Imre, a Pszicho Plusz alapítója. Hangsúlyozta, egy napirend kiépítése hasznos lehet és segíthet abban, hogy ne érezzük eseménytelennek a mindennapjainkat.

– Az álláskeresésen kívül egyéb hasznos teendők, például a ház körüli tevékenységek végzése is értéket adhat felszabadult időnknek. Gondoljunk bele, mi az, amire mindig szerettünk volna időt szakítani, de eddig nem lehetett a munka miatt? A család? Egy elhanyagolt hobbi? Esetleg egy új szakma megtanulásába is belevághatunk – tanácsolta a pszichológus. Hozzátette, nem szabad magunkat hibáztatni, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy sikerrel járjunk, és mégsem sikerül munkát találnunk.

Nincs könnyű dolga az álláskeresőknek, hiszen általában sok jelentkező közül kell a legjobbnak bizonyulni, de pár apróságra odafigyelve kivédhetők a leggyakoribb hibák.

Felkészültség

– Fontos, hogy az önéletrajz a megpályázott álláshoz releváns tapasztalatokat tartalmazza, és kerüljük a felesleges információkat – nyilatkozta lapunknak Czirinkó Rebeka, HR-szakember. – A másik leg­gyakoribb hiba a kép. Ha nincs megfelelő képünk magunkról, akkor inkább ne tegyünk az önéletrajzunkba, mert komolytalanná tudja tenni a pályázatot – mondta. Kiemelte, fontos, hogy a jelentkező jó benyomást tegyen az interjún. Nem árt, ha valaki utánanéz a cégnek, ahová jelentkezik, de felkészült hatást kelt a megfelelő ruházat választása és az ápoltság is. – Nem kell kiskosztümben vagy szmokingban jönni. Az a lényeg, hogy kényelmes, de mégis elegáns öltözetet válasszunk. Sajnos, láttam már példát arra, hogy valaki melegítőben érkezett, és a fülhallgatót is éppen csak lecsúsztatta a fején – osztotta meg tapasztalatait.

Hangsúlyozta, fontos, hogy a jelentkező tisztában legyen a saját képességeivel, de ne játssza el, hogy mindent tud. – Mindig el szoktam mondani a jelölteknek, hogy nekünk nem az a célunk, hogy megkeressük mi az, ami nem megy nekik, hiszen mi is ültünk már az asztal túloldalán. Ez általában segít, hogy oldjuk az interjú kezdeti feszültségét – tette hozzá Czirinkó Rebeka.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában