a szakember szemével

2021.01.16. 15:14

Mit jelent nőnek lenni?

Ha nem akarunk teljesen elszigetelődni, akkor tartsuk a kapcsolatot!

Ha van rá lehetőség, akkor mozogjunk együtt, és beszéljük meg a mindennapi problémákat

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A mostani helyzetben talán az egyik legnehezebb, hogy megtartsuk az emberi kapcsolatainkat. A személyes találkozások száma az elmúlt hónapokban lecsökkent, azonban ez nem azt jelenti, hogy magányosan kell élnünk. Dr. Szilágyi Boglárka gyermekpszichiáterrel, pár- és gyermekterapeutával a kapcsolattartás fontosságáról beszélgettünk, valamint arról, hogy napjainkban mennyire elengedhetetlen, hogy a gyengébbik nem igazán nőnek érezze magát.

A kikapcsolódási lehetőségek minimalizálódtak, hónapok óta nem lehet étteremben vacsorázni, moziban megnézni egy romantikus filmet, így a közeli barátainkkal, társainkkal is sokkal kevesebbet tudunk találkozni. A szakember azt vallja, ebben a nehéz helyzetben támogatni kell egymást, akár a távolból is együtt örülni az apró dolgoknak.

Ha van rá lehetőség, akkor mozogjunk együtt, és beszéljük meg a mindennapi problémákat
Fotó: illusztráció / Shutterstock

A lelki társ fontossága

– A nehézségek sokkal könnyebben elviselhetők, ha valakivel meg tudjuk osztani a gondjainkat. Nyilvánvalóan ez nem csak a nőkre érthető, azonban az tagadhatatlan, hogy ők azok, akik hamarabb megbeszélik a problémáikat. Talán kijelenthetjük, hogy most nagyon sok mindenki „befelé” fordult, azonban a lehangoltság kihat az egész lényünkre. Nagyon fontosnak tartom, hogy a jelenlegi időszakban is megéljük a nőiességünket. Nemhiába tartok online kurzusokat, hiszen a mozgás is hozzájárul ahhoz, hogy megtaláljuk önmagunkat. A beszélgetés és az egymásra odafigyelés talán soha nem volt olyan nélkülözhetetlen, mint most – fogalmazott elöljáróban a Naplónak. A szakember kijelentette: bármennyire is nehéz elfogadnunk, de a nők a mai napig önbizalomhiánnyal küzdenek.

Fotó: dr. Szilágyi Boglárka

– Naponta szembesülök azzal, hogy kevésnek érzik magukat, voltaképpen teherként élik meg, hogy nőnek születtek, viszont épp fordítva kellene, hogy legyen. Nőnek lenni csodálatos, és erre mindenkinek rá kellene jönnie. Megannyi szerepben kell helytállnunk; sokszor egyedül megoldani a legnehezebb dolgokat, ezért is szükséges, hogy tudjuk számítani egymásra. Barátokra, lelki társra nemcsak kamaszként van szükségünk, hanem életünk végéig, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy eltávolodjunk egymástól. Az online óráimon első a mozgás, illetve a meditáció (utóbbi is nagyban segít megtalálni a nőiességhez vezető utat), de mindig hagyunk időt arra is, hogy beszélgessünk. Nemhiába köttettek barátságok, szoros kapcsolatok, a gondokat ki kell magunkból beszélni – mondta.

Mindenkinek nehéz a jelenlegi helyzet, a kisgyermekes anyukáknak az egyéb teendőik mellett arra is ügyelniük kell, hogy a gyermekeik ne sérüljenek. – A saját helyzetemből kiindulva: pontosan akkor zárt be az uszoda, amikor elkezdtük a kisfiammal a babaúszást, illetve a könyvtár, ahová pedig zenebölcsibe jártunk. Nem egyszerű mindig újabb és újabb programokat kitalálni otthon, ami leköti a kisgyermek figyelmét, viszont muszáj megpróbálni. Ezért is buzdítok arra minden édesanyát, hogy tartsák egymással a kapcsolatot, tanuljanak egymástól, és ami nagyon fontos, hogy osszák meg egymással a problémákat. Csak így tudunk túljutni a mostani nehéz időszakon – javasolta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában