Gasztronómia

2021.01.11. 21:24

Így választhatunk jól desszertet

A barátokkal átbeszélgetett teázós délutánok nem telhetnek el a kedvenc sütemények nélkül.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Egy finom sütemény mindig jólesik, azonban ha egy hűvös, téli napon a tea mellé választunk, akkor előnyös figyelembe venni a szakemberek ajánlását. Főként azért, mert a teánkat, legyen az fekete, gyümölcsös vagy frissítő zöld tea, a legtöbb esetben valamilyen édesítőszerrel fogyasztjuk.

– Az, hogy milyen süteményt javallott választanunk egy beszélgetős teadélutánhoz, attól is függ, milyen típusú teára voksoltunk. Az már jobban megszokott, hogy a kávé mellé csokoládét szívesen fogyasztunk. Azok, akik fekete teát kortyolnak el, nyugodtan választhatnak testesebb, csokoládés süteményt, akár Sacher-tortaszeletet, ehhez a teához éppúgy passzolni fog a csokoládé, mint a kávéhoz. A Sacher az osztrák gasztronómia egyik legismertebb süteménye, nehéz, felvert piskótából készül, a szaftos tésztája csokoládét, tojást és vajat is tartalmaz, ez tortakészítéskor baracklekvárrétegeket kap, majd pedig végül egy ropogós csokoládéborítás kerül rá. Önmagában is meghatározó ízélmény, ami főként a hidegebb napokon esik jobban a vendégeknek. Emellett egy csokoládés málna mousse is tökéletes választás, hiszen meghatározó íze jól passzolhat a fekete tea mellé. Azok viszont, akik gyümölcsös vagy citrusosabb ízélményű zöld teát választanak, jobb, ha ennél könnyebb desszertre voksolnak. Ajánlom számukra egyebek mellett a sajttortát, ami cukrászdánkban zabkekszalappal, sütést nem igénylő ízesített sajtkrémmel, valamint mogyorókrémmel készül el, amit végül még mogyoródarabkákkal is díszítünk. Nagyon kedveltnek bizonyul ez a desszert nálunk, nincs olyan szezon, amikor ne fogyna belőle. A sajttortának egyébként vannak gyümölcsös variációi, amelyek citrusos ízélményt biztosítanak, ezek is nagyszerűen passzolnak a teákhoz – árulta el Ladányi Krisztina cukrász a Naplónak.

Fotó: Ladányi Krisztina-archív

Nyáron is közkedvelt

Hozzátette, a tapasztalata arról árulkodik, hogy sokan mégis a tea frissítő élménye mellé sós falatokra vágynak, többen inkább pogácsát választanak.

A cukrász elmondta, a tea nem csak a téli napokon kerül előtérbe, nyáron is sokan választják az üdítők helyett. – A legmelegebb időszakban mindenki a legfrissítőbb élményre vágyik, ugyanakkor nyáron nem csak a jeges limonádék a népszerűek, sokan a fodormentateára esküsznek. A leforrázott mentaleveleket állni hagyjuk néhány percig, majd leszűrjük és lehűtve kínáljuk a vendégeknek, akik a könnyedebb sütemények vagy akár a hűsítő fagylaltok mellé is előszeretettel választják ezt a frissítő italt – mondta.

BBI

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/egyre-nepszerubb-nalunk-a-teazas-4898881/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában