szánkózás és egy kis séta

2021.01.20. 10:56

Hófödte lankák, elérhető közelségben: népszerű úti cél lett Bánkút

Sokan használták ki az idei első nagyobb hótakarót szánkózásra, kirándulásra.

Fotó: Debreczeni-Kondás Eszter

Szikrázó napsütés és csípős hideg fogadta azokat, akik az elmúlt hétvégén Bánkútra utaztak. A járványhelyzet leszűkítette a programlehetőségeket, így sokan használták ki az idei tél első nagyobb havazását, hogy kiránduljanak, szánkózzanak a hegyekben. Bánkutat egymás után két hétvégén is annyian lepték el, hogy a rendőrségnek kellett irányítani a forgalmat. A tömeg azonban eloszlott a szánkópályákon, így a látogatók zavartalanul élvezhették a 15 centiméteres hótakarót. Felnőttcsapatokból és kisgyerekes családokból sem volt hiány a hegyen. A szánkó mellett sokan hócsúszkát, bobot vagy akár egyénileg épített alkalmatosságokat is bevetettek a minél gyorsabb csúszásélmény eléréséhez. Egyesek összekötött eszközökkel, mások többen egy szánkó hátán csoportosulva indultak neki a lejtőnek. A síelés szerelmeseinek még várniuk kell, ugyanis a sípályák csak 20-25 centiméteres hóban nyitnak majd ki.

Impozáns kilátó

Nem csak a szánkózni vágyók látogattak ki a hegyre. Bánkúthoz tartozik a Bálvány is, mely 956 méteres magasságával Magyarország 8. legmagasabb hegye. A hegy tetején áll a Petőfi-kilátó, amely tériszonyosoknak nem ajánlott, ugyanis a 18 méter magas torony egy részén egy függőleges vaslétrán kell felkapaszkodnia a kalandvágyó turistáknak. Azonban a kilátó tetejéről elénk táruló 360 fokos kilátás kárpótol. Tiszta időben még a Magas-Tátra impozáns hegycsúcsaiban is gyönyörködhetünk. Ottjártunkkor is folyamatos volt a mozgás a népszerű kilátóponton.

A Bükk mellett sokan látogatták az elmúlt hetekben a már lényegesen nagyobb hótakaróval bíró Kékestető környékét és Sátoraljaújhelyet is. Míg a Mátra arról híresült el a közösségi oldalakon az elmúlt időszakban, hogy nagy mennyiségű szemetet hagytak maguk után a szánkózók, a Napló tapasztalata szerint Bánkúton ez nem volt jellemző. Ami azonban megfigyelhető volt, az a segítőkészség, családiasság. Amint valaki leesett a szánkóról, többen is rögtön ugrottak, hogy felsegítsék.

Debreczeni-Kondás Eszter

Borítókép: a Bálvány hegyen álló kilátóból akár a Tátrát is lehet látni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában