Oltóanyaghiány

2021.01.15. 20:00

Aki lefoglalja, biztosan kap HPV-védőoltást

Ismét hiánycikk a HPV elleni védőoltás, január végén várható a következő szállítmány.

Automatikusan generált description

Fotó: Illusztráció / MW-archív

– Meglehetősen gyakran előfordul, hogy hullámokban hiány van a humán papillomavírus elleni oltóanyagból, jelenleg is ez a helyzet áll fenn – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Kámány Roland, az Oltóközpont Kft. ügyvezetője. Mint elmondta, akárcsak az influenza elleni védőoltás, a HPV elleni vakcina esetében is van lehetőség előrendelésre.

Sorrendben haladnak

Aki tehát lefoglalja az oltóanyagot, egész biztosan megkapja a védettséget jelentő oltásokat. Megtudtuk azt is, hogy a humán papillomavírusnak több mint százharminc ismert fajtája van. A méhnyakrákot és egyéb bőrdaganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat okozó, elsősorban szexuális úton terjedő vírus elleni védőoltás a legveszélyesebb típusok ellen nyújt védelmet.

– Mivel megelőző védőoltásról van szó, ebben az esetben nem jellemző, hogy valaki olyan kritikus egészségügyi állapotban lenne, hogy a helyzete feljogosítaná arra, hogy soron kívül kapja meg az oltást, így tehát az előrendelt vakcinákat a leadott igénylések sorrendjében adjuk be az érintett személyeknek – fogalmazott Kámány Roland. Hozzátette, aki foglalni szeretne, csakis az interneten keresztül teheti meg, a vakcina ára pedig ötezer forint. – Jellemzően a fiatalabb korosztály tart igényt erre az oltásra, így nem szokott fenn­akadást okozni az online ügyintézés – tette hozzá. Azt is megtudhattuk: ha valakinek mégis kérdése akad az oltakozással kapcsolatban, e-mailes ügyfélszolgálatuk folyamatosan működik, és igyekeznek minden felvetődő kérdést a lehető leggyorsabban megválaszolni. Kámány Roland hangsúlyozta, az oltásközpont elsőként jut hozzá az országba érkező vakcinákhoz. – Reményeink szerint január végén ismét érkezik egy szállítmány. Hozzávetőlegesen nyolcvan-száz darabot kapunk egyszerre, amelyet rögtön fel is használunk, és biztosítjuk azok részére, akik előzetesen lefoglalták azokat – tette hozzá.

Három szükséges

Végezetül megtudhattuk: aki előfoglal, annak elteszik az elkövetkezendőkben szükséges oltásokat is. A HPV elleni védettséghez ugyanis három vakcina beadása szükséges.

– Természetesen amilyen áron lefoglalják az első oltást, olyan értékben kapják a következő kettőt is, a vakcina árának növekedésétől eltekintve; sajnos az elmúlt esztendőben és az azt megelőző években is egyre csak drágult – mutatott rá a szakember.

Berecz Dorina

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/igyekszunk-visszaterni-a-szokasos-eletunkbe-4908754/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában