utazás

2020.12.27. 14:17

Zakopane: mesebeli lengyel térség

A kisváros kedvelt úti cél; hiába sok a turista, megmaradt a hangulata.

Fotó: Kaprinyák Nikolett-archív

Biztosan sokan álmodoztak már arról, milyen hangulatos is lehet az ünnepeket egy csodálatos, hóval borított hegyvidéken eltölteni. Sokszor a filmek vagy éppen a videóklipek segítenek abban, hogy a karácsonyi időszakra igazán rá tudjunk hangolódni. A mostani helyzetben nem csak a közelgő ünnepek körül forognak a gondolataink, éppen ezért kértük fel Kaprinyák Nikolettet, a Csodahelyek oldal főszerkesztőjét, hogy repítsen el bennünket Zakopanéba, elevenítse fel legkedvesebb emlékeit, mutassa be a kisvárost.

– Többször jártam már a Magas-Tátra lengyel részének egyik legcsodálatosabb városában, Zakopanéban. Talán az egyik nagy előnye, hogy hazánkból autóval is könnyen megközelíthető, ezért is van, hogy sokan választják téli úti célként. A legtöbben síelni járnak a mesebelien szép helyre, de azoknak is ajánlatos, akik csak kirándulni szeretnének. Rengeteg látnivalóval büszkélkedhet a térség, decembertől egészen februárig ünnepi öltözetet ölt a város, ami még meghittebbé teszi az ottlétet. A belvárosról érdemes tudni, hogy van egy nagyon hosszú sétálóutcája, a Krupówki, ami szintén nagyon hangulatos: különböző boltok, éttermek sorakoznak. Megkóstolhatjuk a tradicionális lengyel ételeket, kávézhatunk, forralt borozhatunk az esti kivilágításban – fogalmazott elöljáróban a Naplónak.

Fotó: Kaprinyák Nikolett-archív

A lengyel település iránt nagy a turistaérdeklődés, de Nikolett-től, az utazás szerelmesétől megtudhattuk, ennek ellenére is sikerült megőriznie kisvárosi jellegét. – Az épületek egyedi, kizárólag a térségre jellemző építészeti stílussal rendelkeznek, a legtöbb ház fából készült, ami kedvelt fotótéma a turisták körében. Hiába a nagy forgalom, az embereknek nincs olyan érzésük, mintha egy nagyvárosban, multikulturális közegben lennének. Az árak sincsenek az egekben, magyar pénztárcához viszonyítva sokkal inkább megfizethető, mint egy osztrák vagy egy olasz síparadicsom. A vendégszeretetről nem is beszélve, tudniillik a lengyelek kifejezetten kedvelnek minket. Ha meghallják a magyar szót, akkor az sem egyedi, ha odalépnek hozzánk, és szóba elegyednek velünk. Legutóbb idén januárban jártam Zakopanéban, akkor is megannyi turista volt, viszont nemcsak a magyarok, hanem akár a németek körében is kedvelt úti célpont. Épp a minap néztem vissza a képeket, és rácsodálkoztam, hogy az akkor tapasztaltakhoz képest jelenleg mennyire kihalt az egyébként felkapott kisváros – mondta.

Fotó: Kaprinyák Nikolett-archív

Gyönyörűség, karnyújtásnyira

A fiatal nőnek sem volt egyszerű feldolgozni az idén történteket, igaz, eljutott néhány határon túli vidékre, viszont sokkal több volt betervezve a 2020-as esztendőre. – Amikor berobbant a járvány, akkor nagyon kellemetlenül érintett, hogy törlik a járatokat, nem lehet utazni, viszont hamar rá kellett jönni, hogy ez a kisebbik rossz, másokat sokkal nagyobb veszteségek érnek. Úgy voltunk vele, hogy akkor itthon kirándulunk, megpróbálunk minél többet a szabad levegőn lenni és bízni abban, hogy viszonylag hamar véget ér a nem mindennapi helyzet – fűzte hozzá.

– Nagyon remélem, hogy jövő ilyenkor a jelenlegi állapot már csak egy rossz álom lesz, és újra lehet utazni. Azoknak, akik idén esetleg Zakopanét mint év végi úti célt dédelgették, csak ajánlani tudom. Rendkívül hangulatos környék, a családdal vagy éppen a barátokkal egy közös karácsony, szilveszter biztosan nagyon kellemesen telne. Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy a városon kívül is szemet gyönyörködtető közeli helyekre látogathatunk el, amiket vétek lenne kihagyni – fogalmazott végezetül.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában