vége az évnek

2020.12.31. 19:23

Szilveszteri ünneplés spanyol módra

Bíró Ildikó, a balmaz­újvárosi fiatal nő elmondta, milyen is az óesztendő utolsó napja a Kanári-szigeteken.

Fotó: Bíró Ildikó-archív

Az év utolsó napján ünnepel az egész világ. Így vagy úgy, de a legtöbb ember emeli poharát: lezárják az elmúlt évet, és köszöntik az új esztendőt. A 2020-as év megannyi meglepetést tartogatott, a járvány felülírta az emberek idei terveit, elképzeléseit, mégis sokan úgy vélik: méltóképpen kell lezárni az elmúlt időszakot is.

Ahány ország, nemzetiség, annyi szokás szilveszter éjjelén. Japánban a gereblyére esküsznek, és annak segítségével húzzák be a házba a szerencsét. A finnek a jövőt próbálják megjósolni, míg Olaszországban óvatosan kell sétálni éjfél után az utcán, hiszen edények és elektronikai eszközök hagyják el a házakat: így szabadulnak meg a régi, negatív dolgoktól. Hazánkban zömében lencse és sertés kerül az ünnepi asztalra, de édességekből sincs hiány, illetve tojásból készült finomságokból.

Bíró Ildikó, a balmazújvárosi gyökereire büszke fiatal nő szerencsésnek vallhatja magát, ugyanis immáron több éve belekóstolhat abba, milyen is az új esztendő köszöntése Spanyolországban, pontosabban a csodás Kanári-szigeteken. A húszas évei végén járó fiatal nő a spanyol szokásokról és az idei változásokról a Naplónak számolt be.

Javier (balról), Daniel, Manuel, Jesus és Bíró Ildikó tavaly szilveszter alkalmából együtt futotta le az 5 kilométeres távot Arrecife városában | Fotó: Bíró Ildikó-archív

Családi ünnep

Bíró Ildikó lassan öt éve, hogy a Kanári-szigeteken él. A 2020-as év első fele számára sem volt egyszerű: mint lapunknak elmondta, a szigeten csaknem négy hónapig volt kijárási tilalom. Ami náluk sokkal szigorúbb volt, mint itthon, valóban csak nagybevásárlás céljából hagyhatták el otthonukat. Ha szabályt szegtek, az szigorú büntetést vont maga után. A jelenlegi állapotok sokkal kedvezőbbek: náluk az éttermek nyitva tarthatnak, illetve szilveszter éjjelén még éjfélkor koccinthatnak egymással a családtagok, ugyanis 1 óra 30 perc után él a kijárási tilalom.

– Nem volt könnyű az idei év, azonban örülök, hogy méltóképpen zárhatjuk a 2020-as esztendőt. Néhány spanyol szilveszteri bulit már megéltem, most ez elmarad, azonban a családi eseményt megtartjuk. Tudniillik a szigeten a szilveszter eleve családi ünnep, együtt vacsorázunk, majd éjfélkor koccintunk, utána találkozunk a barátokkal. A legfontosabb spanyol hagyomány, hogy éjfélkor tizenkét szőlőszemet kell elfogyasztani szilveszter éjjelén, hogy a következő esztendőben szerencsések legyünk. A szőlőszemek a hónapokat jelképezik, mindösszesen egyetlen percünk van az elfogyasztásukra, tehát nem egyszerű kihívásról van szó. De általában sikerülni szokott mindenkinek – fogalmazott.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A megyénkbeli fiatal nő egy másik igencsak vicces spanyol szokásról is beszámolt: szilveszterkor az embereknek piros alsóneműt kell viselniük – ez hoz nekik szerencsét a helyi babonák szerint.

– Kisebb összejövetelek lehetnek nálunk is, mindössze hat ember tartózkodhat egy légtérben, tehát sehol nem kell hatalmas parádékra számítani – avatta be lapunkat. Ezután arról beszélt, hogyan telt a mostani karácsonya: – A szigeten december 24-én együtt vacsorázik a család, majd 25-én közösen ebédeltünk, viszont 26-án már mindenki mehetett dolgozni. Itt nem decemberben, hanem inkább január 6-án ünneplik a karácsonyt, kimondottan ez az az időpont, amikor a szeretet ünnepét tartják – mondta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában