ne feledkezzünk meg senkiről!

2020.12.20. 20:33

A szeretet és a figyelem legyen az első ünnepkor is!

Más lesz az idei karácsony, de hozzuk ki belőle a legtöbbet!

A gyerekek számára igazán különleges a karácsony, ne hagyjuk, hogy a vírus beárnyékolja az örömüket!

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Minden tekintetben rendhagyó ünnepekre számíthatunk az idén, még kérdéses, milyen járványügyi szabályozások mellett tölthetjük el a szeretet ünnepét.

Fotó: Síró Ágnes-archív

Az adventi időszakban a karácsonyra hangolódás a pandémia miatt nehezebben is megy, a megszokott buzgó készülődés idén lassabb fokozatra kapcsolt. – Ebben az évben a járványhelyzet nemcsak a mindennapjainkat, hanem az ünnepeket is átírja. Alapjaiban rendíti meg biztonságérzetünket, és új kihívások elé állítja az ünnepekre készülő családokat is, melyeknek ezúttal nemcsak a rokonsághoz, de a korlátozó intézkedésekhez is alkalmazkodniuk kell. A karácsonyhoz hozzátartozik az adás öröme, az utóbbi időben viszont a mértéktelen vásárlási lázzal a karácsony ünnepe mintha veszített volna a lényegéből. Idén a járványhelyzet miatt sokan kerültek nehéz anyagi helyzetbe. A drága ajándékokat azonban könnyedén lehet ötletes kedvességekkel pótolni – mondta el a Naplónak Síró Ágnes klinikai szakpszichológus.

– A gyerekek egyébként nagyon tudnak örülni a felnőtt szemmel felesleges apróságoknak. Gondoljunk arra, hogy hány apró, jelentéktelen tárgyat őrzünk, akár egy életen át, csak mert valamely jeles ünnepre vagy valaki olyantól kaptuk, aki fontos számunkra – tette hozzá. Hangsúlyozta:

arról mindenképpen gondoskodni kell, hogy a gyerekeknek minél teljesebb legyen az ünnep, és ne a járványtól való félelem hassa át az életüket.

A gyerekek számára igazán különleges a karácsony, ne hagyjuk, hogy a vírus beárnyékolja az örömüket!
Fotó: illusztráció / Shutterstock

Minden érzés felerősödik

– A gyerekek számára az otthon és a család egyet jelent, amit az ünnepi alkalmak is megerősítenek. Mindaddig így van ez, míg a szülők el nem válnak, mert ekkor az otthon és a család egysége megbomlik, átrendeződik. Mindkét szülőn múlik, hogy a gyerekeknek valóban öröm­ünnep lesz-e a karácsony.

„A karácsony egyszülős családban is lehet nagyon boldog. Hogy milyenek lesznek az ünnepek, abban viszont nemcsak a jelen lehetőségeinek, hanem a szülők saját gyerekkori élményeinek is nagy szerepe van.”

Egy-egy rosszul sikerült ünnepnap keserűsége nem korlátozódik az adott ünnepre, hanem életre szóló nyomokat hagyhat – fogalmazott Síró Ágnes. Mindez azért is nagyon fontos, mert az ünnepi időszakban nemcsak az örömet éljük meg intenzívebben, hanem a szomorúságot, a veszteséget is, azoknak a szeretteinknek a hiányát, akik már nem lehetnek közöttünk. Nehéz ilyenkor az egyedüllét, még akkor is, ha ez nem feltétlenül jelenti a magányt.

– Az anyagi bizonytalansághoz járul idén a félelem a megbetegedéstől, az aggodalom a szeretteinkért, és sajnos többeknek lesz idén fekete az ünnep. Utóbbi azért tűnik még fájdalmasabbnak ilyenkor, mert a szeretet és az összetartozás ünnepén még inkább égető a hiány, az első gyászban töltött ünnep pedig mindig a legnehezebb a családtagok számára – mondta Síró Ágnes.

Hangsúlyozta, az idősebb, veszélyeztetettebb korosztályra kell különösen vigyázni, a javasolt távolságtartás karácsonykor azonban leginkább számára lehet a legmegterhelőbb lelkileg, hisz ez az a korosztály, amely az unokáiból és gyermekeiből meríti a legtöbb erőt. Ne feledkezzünk meg róluk, és ha máshogyan nem is, interneten, telefonon ők is kapcsolódjanak be az ünnepbe!

– Most, hogy beszűkült a mozgásterünk, valamivel alacsonyabb fordulatszámon éljük a mindennapokat, ami lehetőséget ad az elmélyülésre, hogy közelebb kerüljünk a karácsony szellemiségéhez. Talán több időt fordíthatunk magunkra és azokra, akik fontosak az életünkben, de év közben a napi rohanásban sokszor nem figyelünk, vagy nem akkor és nem úgy, ahogy a másik igényelné. Az ünnepek ebben a járványhelyzetben mindenképpen arra késztetnek, hogy átgondoljuk, mik az igazán fontos dolgok az életben. A járvány fenyegetettségében élve a mindennapi stresszek, apróbb, nagyobb idegesítő dolgok jelentőségüket vesztik, és felértékelődik az egészség és a szeretteinkkel töltött idő – hangsúlyozta a szakember.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában