2020.10.03. 18:14
Úttörőként ismerik Kismarján, ma batátát termel
Több új tevékenységbe is belefogott Petre Tiborné, de a legmenőbb az édesburgonya előállítása.
Fotó: Illusztráció / Shutterstock
Petre Tiborné Edit néni minden új felfedezője Kismarjában. Kezdeményező volt évtizedekkel ezelőtt a naposcsirke-keltetésben, később biogiliszta-tenyésztésbe fogott bele elsőként a településen, körülbelül húsz évvel ezelőtt. A legújabb hobbija az édesburgonya-termesztés, körülbelül nyolc évvel ezelőtt kezdte néhány tővel, jelenleg ötszáz tő édesburgonyával – batátával – foglalkozik. Három-négy évig csodaszámba ment az új növény termesztése, de már a községben hárman-négyen is foglalkoznak vele, 50-100 palánttal, kertekben, saját szükségletre. – Sokféle vitamint tartalmaz, valamint kisbabáknak is nagyon tápláló a batátából készült étel. Orvosok is érdeklődtek felőle, elismerik a jótékony hatását. Cukorbetegeknek is ajánlják, rengetegféle felhasználási lehetősége, receptje van – sorolta Edit néni.
Kerti praktikák
A növény igényeit, termesztését illetően elmondta, hogy az édesburgonya szereti a laza, vízáteresztő talajt, de a kötött talajon is megvan. Munkaigényes növény, de a föld felett semmilyen bogár nem bántja. Saját praktika, röviden: fokpiszkálóval kétoldalt átszúrni, és feléig vízben tárolni, míg csírázik, vagy magas falú tepsit félig vízzel tölteni, és abba tenni a burgonyát. Tetején jön a csíra, azonnal lehet ültetni. Palántolásnál iszapolni kell, úgy kell elrakni, hogy két felső levele maradjon kinn. A szaporítást ő nem csinálja, Ásotthalomról szokta vásárolni a palántát.
Mivel a betakarítás következik, így arról kérdeztük, hogyan tárolja a burgonyát, és saját tapasztalatát mesélte.
– A lényeg az, hogy felszedésnél azonnal meg kell mosni, kinn hagyni száradni, jó melegen. Aztán 10-13 fokos száraz melegben kell tárolni, mert a nedves meleget nem szereti, rothadásnak indul – osztotta meg tapasztalatait a termelő.
Nagyné Kelemen Mónika