egészséges haj

2020.10.08. 20:47

Nehéz, de néha érdemes megválni a szép, hosszú tincsektől

Sok előnye van a rövid fazonnak, mégis többen úgy vélik, férfias.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Kényelmi szempontból is előnyös a rövidre vágott frizura, és a színét is könnyebb megváltoztatni – ezt állítja Kormányos Szabina fodrász. A fiatal szakember maga is évek óta rövid frizurát visel, most a Naplóval osztotta meg tapasztalatait.

– Nagyon szeretem a rövid hajamat, de sajnos szomorú történet fűződik a hosszú tincseimtől való megválásomhoz. Évekkel ezelőtt betegség miatt döntöttem emellett. Kemoterápiát kaptam, az orvosok pedig figyelmeztettek, hogy a kezelés miatt ki fog hullani a hajam. Ez valóban így történt, a zuhanykabin rendszerint megtelt a hajszálakkal. Akkor úgy döntöttem, könnyebb lesz a hajam nélkül. Édesapám vágta le három milliméteres gépfejjel az egyébként vállig érő hajkoronámat, ez volt a legnagyobb mélypont a betegségem alatt. Fiatal voltam, és én is abban hittem, hogy a nőiességhez hozzá tartozik a hosszú haj. Amikor meggyógyultam, akkor szerettem volna vissza­növeszteni, de nem jártam sikerrel, nem volt türelmem hozzá. Rakoncátlankodtak a tincseim, nem akartak úgy állni, ahogy szerettem volna, és akkor úgy határoztam, hogy inkább rövid fazont vágatok. Azóta is azt viselek, és nagyon szeretem – mondta el Kormányos Szabina lapunknak.

Nincs vele sok baj

A fodrász elmondta: sokszor tapasztalja, hogy hiába van a nőknek hosszú haja, nem tudják a mindennapokban kihasználni annak szépségét.

– Azt gondolom, hogy a hosszú haj csak akkor szép, ha rendszeresen és odafigyeléssel van kezelve, ápolva van. Azt tapasztalom, hogy sokan nem szeretik vágatni a hajukat, így nehéz kivitelezni azt a megjelenést, ami igényesnek hat. Emellett sok nőnek hiába van hosszú haja, a hétköznapokban javarészt csak felkötve viselik. Éppen ezért ajánlom a vendégeimnek is a rövid frizurát, azt a típust, amibe éppen csak bele kell túrni, hogy máris mutatós legyen. Akinek a rohanó hétköznapokban nincs ideje a hajápolásra, sokkal előnyösebb véleményem szerint. Mivel nekem is rövid a hajam, tapasztalatból mondhatom a vendégeimnek, hogy elég este bevizezni, megmosni és kifésülni ahhoz, hogy jól mutasson másnap. Bevallom, néha, amikor gyönyörű hosszú hajjal dolgozom, akkor megirigylem magam is, de be kell látnom, hogy a munkavégzésem során a rövid fazon sokkal kényelmesebb viselet – részletezte a szakember.

– A hosszú hajú vendégeim nem szeretnek megválni a tincseiktől, éppen csak néhány millimétert engednek vágni belőle, még akkor is, ha látszik, a frissítés többet igényelne. Azt tapasztalom, hogy azok, akiknek már korábban volt rövid frizurájuk, nem sajnálják annyira, a hosszú hajúak ritkábban merik bevállalni a feltűnő mennyiségű vágást. Ez azonban sok esetben nem esztétikai kérdés, hiszen a frissítés az egészséges hajkorona elérését szolgálja. Legalább 3-4 havonta a hosszú hajat is vágni kell ahhoz, hogy életerős maradjon, de sokan nem járnak ilyen sűrűn fodrászhoz, vagy ha mégis, akkor nem engedik az eltöredezett végek vágását. A rövid haj viszonylag gyorsan visszanő, így általában azt minden hónapban vágjuk, ennek köszönhetően pedig egyértelmű, hogy egészségesebb is, hiszen folyamatosan frissül – mondta, hozzátéve, a kívánt hajszín elérése is egyszerűbb a rövid frizura esetében.

Előny az ékszerkedvelőknek

– Manapság azt tapasztalom, hogy nagyon korán elkezdenek őszülni a hölgyek, és ez zavarja őket. Ugyan divatosnak számít a hamvas hajszín, sokan inkább a színekre voksolnak. Azok, akik rövid fazont hordanak, sokkal könnyebben változtathatnak a hajszínükön – véli Kormányos Szabina.

Azt gondolják sokan, hogy fiús a rövid haj, és még több hölgy retteg a nyírógéptől. – A rövid fazont is lehet nőiesen viselni. Ha valaki kedveli a nagyobb méretű ékszereket, akkor kifejezetten előnyös, hiszen nem takarja el azt, teljességében pompázhat a viselőjén. Emellett vannak arcformák, egyebek mellett a szív alakú, amihez a rövid fazon a legjobb. Ha valaki nem merné egyből bevállalni, vágasson először csak frufrut, ami nagyon feldobja a frizurát, és még ha nem is teljes terjedelmében, de néhány rövid tinccsel mégis jár – ajánlotta Kormányos Szabina.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában