Kedvenc társasjátékaink VII.

2020.10.19. 15:25

Jönnek a zombik, és még fázunk is

A Hexa Kör egy debreceni csoport, melynek célja, hogy összefogja a városban élő gamer típusú társasjátékok kedvelőit, emellett játékalkalmakat biztosítson nekik az Ifjúsági Házban.

Fotó: Birtók Benjámin

Sorozatunk következő részében a nagy hidegek közeledtével egy téli társast veszünk górcső alá.

Kitört a zombiapokalipszis! Egy kolónia, portyázó túlélők és néhány épület, melyek felkeresése kiutat jelenthet ebből a fehér pokolból: íme, a Holtak Tele!

Ezt az alapvetően kooperatív társast 2-5 személy élheti túl, a játékidő nagyjából 2 és 3 óra között mozog, utóbbit nagyban befolyásolják olyan tényezők, mint a választott küldetés komplexitása, a döntések meghozatala, stb. A játékosok közös célokért küzdhetik végig magukat a hemzsegő zombik hadán, ugyanakkor minden alkalommal fennáll a veszély, hogy áruló fészkel a csapatban, akinek egyetlen célja a szabotázs. Nem garantált persze, hogy bárki is lator lenne, ez a játszma előtti kártyahúzás eredményétől függ, de a játék mechanikája kellően izgalmassá teszi a köztes időt, amíg a felek személyazonossága nyilvánosságra nem kerül. Addig viszont ott kering majd a gyanú, hogy valaki a csapat ellen dolgozik, ez feszültséget szül, majd esetlegesen rossz döntésekhez vezet ebben az amúgy is kilátástalannak tűnő helyzetben.

Fotó: Birtók Benjámin

A Holtak Tele rendkívül erős tematikával bír, úgy tűnik, a zombis történetek sosem fognak kimenni a divatból. És ahogy az élőholtakról szóló filmek, könyvek java, úgy ez a társas sem a megfeszített agyalásról vagy a kőkemény logikáról szól. Mész, zombit ölsz, felszerelés és élelem után kutatsz: túlélsz. A résztvevők dolgát ugyanakkor kellően megnehezíti az alapvető feszültség, amit a gyanakvás és az időközben felolvasásra kerülő kis történetek, illetve döntéshelyzetek szolgáltatnak. Adott a kolónia, melyet a játékosok katasztrófát túlélő karakterekkel együttes erővel igyekeznek felszerelni kellő védelemmel, táplálékkal és a körülményekhez képest még tisztán is tartják. Ezektől a tényezőktől függ a morál, melyet értelemszerűen minél magasabban kell tartani. A figyelem legtöbb esetben mégis a város különböző épületeire terelődik, mint a kórház, az iskola, rendőrörs, élelmiszerbolt, stb. A túlélők célja, hogy képességeikhez mérten felfedezzék ezeket a helyszíneket, a belőlük származó élelmet, gyógyszert és egyéb hasznos holmikat pedig okosan használják fel a küldetés sikeréért. Korántsem biztos azonban, hogy a fő cél teljesítésével mindenki nyer. A résztvevőknek egyénenként titkos kritériumokat is teljesíteniük kell, máskülönben vesztesként kerülnek ki a játszmából.

Fotó: Birtók Benjámin

A játék kegyetlen, de kiegyensúlyozott: veszélyes helyzetekben kockadobással döntünk egy-egy karakter sorsáról, amely lehet szerencsés elkerülés, sérülés, fagymarás, de azonnali halál is. Adott esetben erős túlélőket és értékes holmikat veszíthetünk egy pillanat alatt, ugyanakkor az automatikusan helyükre kerülő szereplők új lehetőségekkel szolgálhatnak. Ha áruló kerülne a csapatba, az összejátszó felek pedig kellően megbizonyosodtak ennek tényéről, akkor közös szavazással száműzhetik a játékost. A Holtak Tele tehát csapatmunkáról, kommunikációról szól, itt egy megfelelő terv és a jó döntések jelentik a küldetés sikerét. A játékélményt rengeteg figura, szépen illusztrált kártya, jelölő és kocka emeli, a készítők pedig nagy hangsúlyt fordítottak rá, hogy a történet adta kilátástalanságot helyenként azért humorral is fűszerezzék.

Zombifanatikusoknak kötelező!

Fotó: Birtók Benjámin

A Holtak Tele kipróbálható a Hexa Kör rendezvényein a Rocksuliban (Ifjúsági Ház).

Korábbi ajánlóink zöme megtalálható ide kattintva.

Birtók Benjámin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában