fókuszban a bor

2020.10.20. 08:50

Előtérbe került a rozé fogyasztása

A trónon ülő száraz borok helyét elsöprő fölénnyel vette át a rozé, ami sokak kedvencévé vált.

MP

Fotó: Molnár Péter

Manapság a borfogyasztás a harminc és ötven év közötti korosztály körében a legelterjedtebb. Az emberek fogyaszthatják frissítőként nyári napokon, baráti körben szórakozásképp vagy italnak egy romantikus vacsora mellé.

– Napjainkban statisztikák szerint a maradék cukorral rendelkező borok teszik ki a fogyasztásnak a legnagyobb részét, de ez változó. Egyre jobban teret nyernek a minőségi száraz borok, az illatos borok, a könnyebb, gyümölcsös fajták, de különböző kategóriákban mást fogyasztanak az emberek – válaszolta a Napló kérdésére Herczeg Ágnes borszakértő. – Különböző árkategóriákban is eltérő az igény. Nagy általánosságban, ha fókuszálunk a hatszáz forint feletti kategóriára – amikor a minőségi borokat helyezzük előtérbe –, akkor a száraz borok a legnépszerűbbek. Minden életkorban más típusú borok a kedveltebbek – tette hozzá.

A rozé nyomában

A rozé bor az utóbbi időben kiemelt népszerűségnek örvend, főleg nyáron. – A rozé tulajdonképpen átmenetet képez a fehér- és a vörösborok között. Köztes megoldás. Sokaknak az a véleménye, hogy azért is szeretjük ezt a típusú bort, mert nem kell túl sokat azon gondolkozni, hogy milyen fajtát válasszunk. Ez gyümölcsös, könnyed, jó ivású ital. Véleményem szerint ebben rejlik egy igazán jó bor titka, és ez ezért is nagyon szerethető kategória – részletezte a borszakértő.

– A rozé biztonságos választás azoknak is, akik kevésbé értenek a borokhoz. Az elkészítését illetően, a szőlőnek a színanyaga a gyümölcs héjában található, és rozé készítésekor kék szőlőt használunk. Ahhoz hasonlóan, mint amikor egy teafiltert csak picit mártunk bele a forró vízbe. A borász nagyon rövid ideig hagyja érintkezni a mustot a szőlő héjával: négy vagy hat órán keresztül. Ezáltal kevés színanyag oldódik ki magából a héjból bele a mustba. Ennek köszönhetően halvány a szín. Ezek a borok tanninban is szegények, és az elsődleges gyümölcsösségét őrzik meg ilyen esetben a borászok – osztotta meg. A rozé íze elsősorban a kék szőlőre hasonlít, piros bogyós gyümölcsízeket tartalmaz, mint a tuttifrutti, meggy, eper, málna és a szamóca.

– Az ízekhez nagyon üde, könnyed frissesség párosul. Az adja a különlegességét, hogy a rozé tulajdonképpen egy reduktív fehérbor könnyedségével és a kékszőlő-fajták aromatikajegyeivel van felruházva – ismertette Herczeg Ágnes. – A rozé a tizennyolc és harmincöt év közötti korosztályban arat igazán nagy sikert, főként nyáron. Ösztönösen olyan típusú borokat keresünk a tikkasztó, meleg napokon, amelyek az adott éghajlathoz igazodva segítenek elérni a jobb közérzetünket. A kínaiak a vörösborokat melegítő hatással párosítják össze, míg a fehérborokat a hűsítő, hideg hatással. Ha belegondolunk, mi, magyarok nyáron szívesebben megisszuk a frissítő rozé borokat, télen pedig a nehezebb, testesebb, vörös árnyalatú italokat részesítjük előnyben – fűzte hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában