aktuális probléma

2020.09.24. 14:14

Megfelelő ápolással a maszk alatt is egészséges maradhat az arcbőrünk

Sokan küzdenek a maszkviselés okozta bőrhibákkal.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az életünk részévé vált a maszk viselése. Hordjuk egyebek mellett a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben, a munkahelyen vagy az oktatási intézményekben töltött idő alatt saját és környezetünk egészségének megóvásáért. Vannak azonban, akiknek bosszantó tüneteket eredményezhet a maszk folytonos viselése. Varga Viktória bőrgyógyász tapasztalatai is erről árulkodnak.

– Az előírásoknak megfelelően bizonyos helyeken elengedhetetlen a maszk viselése. Azt tapasztalatom, hogy a pattanásokkal küzdő fiataloknak, akiknek többsége a szeptemberi iskolakezdés óta egész nap viseli a maszkot, nem kedvez ez a szabály. Nekik most még inkább oda kell figyelni az arc­higiéniájukra, mert sokkal több bőrprobléma jelenhet meg a maszkok alatt, mint gondolnánk. Befülled alá a bőr, mivel a párás, meleg leheletünket lélegezzük ki. Emellett van néhány ekcémás betegség is, ami az arcot vagy a száj környékét érinti, az is súlyosbodhat a maszk viselésétől – vélekedett a specialista, hozzátéve, a fellépő problémák elkerüléséhez elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia.

A széleknél és az áll vonalában

A bőrgyógyász a tapasztalatait idézve elmondta: jellegzetesen a maszk szélei mentén jelennek meg pattanások, ott, ahol a bőrhöz közvetlenül hozzáér, illetve az áll vonalában, ahová fölfekszik a védőeszköz alsó része. – Az egyszer használatos maszkok nem bőrbarát anyagból készülnek, hiszen ha gézből lenne, akkor elveszítené a funkcióját, nem nyújtana védelmet a vírus elleni küzdelemben. A mosható, pamut anyagból varrt maszkok bár kellemes érzést nyújthatnak viseléskor, de pontosan a megóvás miatt, azok vastagak, nem szellőznek át. Mivel aláfülled a bőr, ugyanúgy problémát okozhatnak az arra hajlamosaknak – fűzte hozzá.

Fontos az ápolás

Ha fellépnek a maszkviselés okozta problémák, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, hiszen akkor olyan speciális krémet kapunk, amivel ápolhatjuk a bőrünket. Ha azonban nem produkálnak súlyos tüneteket az arcon megjelenő bőrhibák, otthon, saját magunk is tehetünk az egészséges állapot fenntartásáért.

– Ehhez jó minőségű, habzó arclemosó szükséges, olyan, ami biztosan nem szárítja a bőrt. Ezt követően több lépéssel, bőrtípusra vonatkozóan használhatunk tonikot, ez a bőr pH-értéket segít rendben tartani. A nappali és éjszakai krémek alkalmazásával pedig tovább erősíthetjük az egészséges állapot elősegítését. A pattanásokkal küzdőknek fontos a heti kétszeri bőrradírozás, amivel az elhalt hámsejteket távolítják el. A patikai szerek jók az enyhe tünetekre, azonban ha már gennyes a pattanás, akkor senki ne kezdjen bele otthon annak kezelésébe. Azt javaslom, hogy minél előbb kérjen szakértői véleményt, mert ha már komoly, akár fájdalommal járó betegség lép föl, akkor azt nem lehet specialista tudása nélkül enyhíteni – mondta Varga Viktória.

Bucsi Bernadett Ildikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában